luni, 21 noiembrie 2016

FERICIREA, RELATIVĂ SAU UTOPIE ?









A.     Ce o fi fericirea ?
     De multe ori stăm și medită, ce este fericirea ? Mai există fericire ? A fost vreodată fericire pe pământ ? Cine este cel mai fericit om de pe planetă ? și tot așa „fericirea” naște mii de întrebări.
   Dacă am întreba oamenii de pe pământ, din diferite țări, continente, diferite pături sociale și culturale,  de vârste diferite cu principii sau fără, vom auzi, milioane de definiții ale fericirii. Mulți dintre oameni cred că bogăția aduce fericire și de aceea, mulți dintre noi, râvnim la avuție și bani. Nu este un lucru rău să fii bogat, dar să nu cazi în latura extremă, de a-ți lipi inima de arginți, pentru că bogăția îi transformă pe unii robi ai banului și nu mai sunt fericiți cu pretinde săracul invidios. Dacă vom întreba un om bogat dacă este fericit, vom auzi răspunsuri diferite de genul „sunt fericit, dar sunt alții și mai bogați” sau „nu sunt chiar așa bogat cum credeți voi, și nici fericit pentru că nu-mi ajung banii să-mi cumpăr un iacht la care râvnesc de mult”. Antipodul bogatului, este săracul, care de multe ori îl invidiază pe bogat, zicând că de-ar avea doar zece procente din averea bogatului, el ar fi fericit.
  Unii oamnei ar răspunde că sunt fericiți, pentru că au copii, dar și această fericire este efemeră, copiii cresc și pot crea probleme părinților, astfel făcându-i să uite clipa fericirii și de vremea când i-au născut; sau unii dintre copii, pot părăsi lumea aceasta înaintea părinților, întristând astfel familia și iarăși fericirea nașterii de copii, este dată uitării. Revenind la bogat, cu toții cunoaștem cazuri sau am văzut, familii sărace cu mulți copii și familii de bogați fără copii, astfel având fiecare „bogăția” lor, și fericirea pe măsura, pentru că săracul râvnește la bogăție și cel destoinic, ar da toată averea pentru un singur copil.
 Alții sunt „fericiți” pentru că au ce mânca, bețivul este „fericit” pentru că are ce bea, desfrânatul pentru poftele lui iar leneșul pentru trândăvia lui, toți laolaltă întrebați, fiecare este fericit în felul lui.
În realitate, fericirea este greu de înțeles și are caracter efemer. Un om suferind la pat, ar fi fericit să poată merge, să se plimbe în natură pe picioarele lui, fără a fi povară pentru alții. Interesant este, că acest bolnav după vindecarea și ridicarea din patul său, se bucură o zi sau o lună sau mai mult, dă slavă lui Dumnezeu, dar intensitatea fericirii scade până la uitare, iar peste ani, mersul pe propiile picioare devine normalitate sau chiar banilate la unii.
 Alții sunt fericiți pentru că și-au cumpărat o mașină, dar peste un timp se plictisesc de obiect aievea unui copil plictisit de o jucărie și nu mai sunt fericiți. Tinerii căsătoriți, sunt fericiți pentru evenimentul binecuvântat din viața lor, dar adesea uită de Taina Cununiei, și astfel unii săvârșesc adulter, alții divorțează, uitând de  fericirea de la nuntă, aducând acuze în față judecătorului că „i-a mâncat zilele și nu aduce bani acasă”.
      Dacă am merge în sfera altor continente, cu alte mentalități, vom observa că unii sunt fericiți și chiar onorați, ca mireasa lor să fie „deflorată” de un bătran sau șaman al locului, ceea ce pe noi europenii nu ne-ar face deloc fericiți. Fericit este africanul că a venit ploaia și de acum va avea hrana asigurată pentru o perioadă de timp și nefericit este londonezul pentru că iar plouă cu găleata.
    Sunt ferict că am luat „bacul și am intrat la facultate !”, dar în primul semestru deja am uitat de fericirea mea din vară și am devenit nefericit pentru că am picat în sesiunea de iarnă la matematică și nu știu de unde am să scot bani să plătesc restanța. Iar suntem fericiți și facem banchet că am terminat facultatea, dar peste șase luni, unii uită de „fericirea” absolvirii și blesteamă/blamează țara în care s-au născut, pentru că nu și-au găsit serviciu pentru care s-au pregatit cu atâta sârg, iar acum șomajul se termină. Cazul fericirii, ar putea continua în mod exhaustiv, dar nu acesta îi scopul meu.




B.      Fericirile de pe Munte (Mt. 1-12)

          Hristos, are o predică pe munte care din punct de vedere doxologic, poartă denumirea de „fericiri” cântată la începutul Sfintei Liturghii, când preotul iese pe ușa diaconească cu sfânta Evanghelie iar strana sau corul, cântă „ Fericiți cei săraci cu duhul, că a lor este împărăția cerurilor” și tot așa până la fericirea  a noua. Fiul lui Dummezeu, enumeră nouă virtuți ale oamenilor (smerenia, plânsul, blândețea, dreptatea, milostivirea, curățirea inimii (nerautatea față de aproapele), făcătorii de pace și propovăduitorii Cuvântului lui Dumnezeu, prigoniți ) martirii), toți aceștea vor primi răsplată de la Dumnezeu Tatăl în împărăția Sa. Observăm că deși sunt numiți fericiți, Hristos folosește viitorul, răsplata nu este aici, iar fericirea nici atât, din contră, sfinții lui Dumnezeu, au avut de pătimit pe pământ, astfel împlinindu-se cuvintele Mântuitorului, „Dacă v-au urât pe voi, să vă aduceți aminte că mai  întâi, m-au urât pe Mine” .
Sfântul Vasile cel Mare, spune că „Veșnic fericit, doar Dumnezeu este...”, firea Sfintei Treimie este dragoste și bunătate, creatoare de viață, de aceea fericirea este veșnică, transmisă în mod perihoretic de la o persoană la alta. Omul fără să iubească nu poate fi fericit ! Omul fără credință, aidoma neiubitorului și pizmașului nu este fericit. Adevărata fericire este în Dumnezeu care este dragoste, fă bine și vei fi fericit, iubește, ajută, fii în compasiune cu fratele tău în necaz,  sacrifică din al tău pentru oameni și tot (necazul) la care participi prin abnegațe se va transforma în fericire și pentru cel ajutat și pentru cel ce ajută. Dumnezeu vede din locașul Său cel sfânt (Ps. 27) și trimite „harul fericirii” peste cei ce fac voia Lui. Făcând fericit pe altul este adevărata fericire, fericirea se împarte, se răspândește în mod altruist, iar falsa fericire este limitată, restrânsă și de foarte scurtă durată.

  Iubește și vei fi fericit, iartă și vei fi nobil, liber și fericit, fă un om să zâmbească și veți fi fericiți, sacrifică’te  fii asemenea lui Hristos și „fă-L pe Dumnezeu fericit...”

duminică, 2 octombrie 2016

„Și precum voiți să vă facă vouă oamenii, faceți-le și voi asemenea;” ( Lc VI; 31)






        Proverbul românesc pe care l-am auzit de la părinți și bunici în anii copilăriei „Ce ție nu-ți place, altuia nu-i face” pare a se fi inspirat din cuvintele Mântuitorului. Deși textul pericopei este destul de scurt, învățaura este de o profunzime de neegalat și trebuie urmărit textul până la capăt pentru a nu trage concluzii pripite. Revenind la proverbul românesc, știm că mesajul pe care îl transmite se referă la faptul de a nu face rău cuiva, pentru că nici nouă nu ne-ar plăcea să ni se întâmple acel lucru. Totuși există o problemă, ce îi bine pentru mine, poate fi rău pentru altul și invers. Mai știm că binele poate fi făcut superficial, din obligație sau de „ochii lumii” asfel ajungându-se la cuvintele psalmistului „Ce-i ce grăiesc pace către aproapele lor, dar cele rele sunt în inimile lor. Dă-le lor după faptele lor și după vicleșugul gândurilor lor. După lucrul mâinilor lor, dă-le lor ; răsplăteștei-i după faptele lor; Că nu au înțeles lucrurile Domnului și faptele mâinilor Lui; îi vei dărâma și nu-i vei zidi” (Ps 27; 5-7). Faptele către oameni, trebuie făcute din inimă, cu gândul la Dumnezeu, sorgintea Binelui, pentru că astfel Domnul ne știe inima și ne ajută să înfăptuim acel gând. Așa se explică, că nu întotdeauna ce ne pune noi în minte, nu se împlinește, deși aparent este gândul cel bun. Ceea ce le facem oamenilor, trebuie să fie totdeauna cu binecuvântare asupra lor și să avem în gând, faptele Sfinților Părinți, care însemnau cu semnul Sfintei Cruci, orice gând și orice faptă.
    Făcând binele condiționat sau din interes, Hristos ne aseamănă cu păcatoși și păgânii și ne avertizează că nu vom avea nici o satisfacție sufletească. Dispare satisfacția, pentru că dacă ne vom pune în gând de la început, „Îl ajut, ca pe viitor să mă ajute si el” sau să rămână dator pentru a-i reaminti, poate suntem mai vicleni decât păgânii și totodată egoiști, deaoarece acest „ajutor/bine” este spre profitul nostru.
Și dacă iubiți pe cei ce vă iubesc, ce răsplată puteți avea ? Căci și păcătoșii iubesc pe cei ce îi iubesc pe ei” Lc (VI;32).
Fundamentul creștinătății este iubirea, tot Noul Testament constă în cele două porunci „Iubește pe Domnul Dumnezeul tău din tot cugetul tău și din toată inima ta iar doua poruncă care este pe aceeași treaptă cu prima, ... iar pe aproapele tău, ca pe tine însuți”. Dumnezeu este iubire și s-a pogorât pentru noi lăsând cele nouzeci și nouă de oi ( Îngerii) și a venit să-și verse propriul Sânge, pentru oaia cea pierdută (omul). Nu avem răsplată dacă ne iubim doar prietenii sau familia sau pe cei de un neam cu noi ! Pentru că Sf Ev. Ioan spune : „ Cum putem zice ca-L iubim pe Dumnezeu pe care nu-L vedem, dacă nu-l iubim pe aproapele pe care-l vedem”, iar aproapele știm cu toții cine este din Pericopa Bunului Samaritean. Fericitul Augustin (+431) a cugetat inspirat de Duhul Sfânt „ Iubește și fă ce vrei” pentru că iubind, nu vom mai face rău nicodată aproapelui.
Și dacă dați împrumut celor de la care nădăjduiți să luați înapoi, ce mulțumire puteți avea ? Că și păcătoșii dau cu împrumut păcătoșilor, ca să primească înapoi întocmai”. Lc (VI;34). Analizând acest verset, mulți am spune că mai bine nu împrumut decât să dau fără să nădăjduiesc că am să primesc înapoi. Dar dacă ne vom aduce aminte de pilda datornicilor, vom vedea că Stăpânul iartă slugilor datoria, iar cel care este iertat de mai mult, mai mult va iubi. Textul se referă la împrumutul necondiționat, pe cei care au nevoie și sunt în necaz sau le lipsește cele de trai, nu ne îndeamnă Hristos la împrumutul risipitor, către cei leneși sau către cei viciați pentru nevoi de a-și satisface plăcerile mundane.
Că iubiți pe vrăjmașii voștri și faceți bine și dați cu împrumut, fără să nădăjduiți nimic în schimb, și răsplata voastră va fi multă și veți fiii Celui Preaînalt, că el este bun cu cei nemulțumitori și răi. Fiți milostivi precum și Tată vostru este milostiv” (Lc VI; 35-36).
În Vechiul Testament când Logosul grăia prin gura proorocilor insuflați de Duhul Sfânt, Dumnezeu a zis consecința milostivirii cu mulți ani înainte de a se releva prin David „Fericit cel care caută la sărac și la sărman; în ziua cea rea îl va izbăvi pe el Dpmnul” Ps (40;1). Dacă vom iubi vrăjmașul, vom fi asemenea lui David cu regele Saul și vom aprinde cărbuni pe cap vrăjmașului, iar Dumnezeu văzând dragostea noastră către aproapele va trimite Duhul Sfânt peste dușman și îi va muia inima astfel câștigând un suflet pierdut provocând bucurie mare în Împărăția Cerului. Dând împrumut necondiționat (după posibilități), vom avea onoarea să fim numiți fii a lui Dumnezeu și ne vom asemăna cu Dumnezeu, aceasta este asemănarea după care a fost creat Adam. Vom fi buni asemenea Sfintei Treimi, iar bunătatea înseamnă viață[1], pe când făcând răul, devenim fii ai întunericului (lispa binelui), lipsiți de viață.
Nu judecați și nu veți fi judecați ; nu osândiți și nu veți fi osândiți ; iertați și veți fi iertați” Lc( VI;36). Duhul lumii din ziua de astăzi este limbuția, bârfa și clevetirea, nu este colț să nu fie un amic locvaci. Deși cei locvaci nu conștientizează că și ei la rândul lor vor fi bârfiți de cei asemenea lor și sunt urâciuși în fața Domnului „Bărbatul limbut nu se va îndrepta pe pământ; pe omul nedrept răutatea îl va duce la peire” (Ps 139; 11. Să învățăm să iertăm, pentru că numai Dumnezeu poate ierta, dar fiindcă ne-a asemănat cu El, ne-a dăruit si nouă această capacitate de a deveni nobil prin această mare virtute.
    În final am să termin adnotarea mea asupra pericopei cu versurile din câtecul artistului nostru român, Adrian Naidin :
                                  Pân’ la Rai e o cale lungă....
                                 Puțini oameni știu să ajungă
                                  Foaie verde foi de tei nu-mi lua viața dacă vrei....
                                   Să mai simt miros de tei
                                    Pân’ la Rai i-o cale grea
                                   Puțini oameni merg pe ea



[1] Sf. Grigorie Palama, Bunătatea este ființa Sfintei Treimi, adică viața.


miercuri, 2 martie 2016

Smerenia în Epistolele Sobornicești





                                             

I.                    Smerenia „virtutea între virtuți”

     ... Duhul umilit; inima înfrântă și smerită Dumnezeu nu o va urgisi. (Ps 50; 18). Acestea sunt cuvintele psalmistului David, „protopărintele” lui Hristos de pe pământ. Smerenia este quintesența virtuților, călăuza cuvioșilor și lumina sfinților. Fără această virtute nu ne putem mântui, ba mai mult nu suntem plăcuți în fața lui Dumnezeu, chiar urâcioși, pentru că antipodul smereniei este mândria, păcatul primordial al lui Lucifer care a căzut din crugul cerului din slava sa. Tot din mândrie are sorgintea și neascultarea lui Adam, care aidoma lui Lucifer a căzut din slava sa paradisiacă în păcat, implicit moartea astfel desfigurând chipul lui Dumnezeu din el.
      Smerenia este un cuvânt cu greutate și are multe înțelesuri, Hristos a dus smerenia Sa până la paroxism, prin chenoza, dar rodul acestei deșărtări de slavă este îndumnezeirea firii umane. Astfel prin iconomia și iubirea Tatălui, ceea ce a stricat Adam cel vechi, a reparat Adam cel Nou. Desigur, pentru unii este nebunie smerenia și crucea lui Hristos, după cum ne relatează Apostolul, dar pentru cei care sunt mlădițe a lui Hristos, lumea aceasta prea mundană, dedată concupiscenței și avuției de multe este ruinătoare și aducătoare de moarte sufletească, Suflete Moarte cum spunea marele scriitor rus Gogol.
      Răsplata celor smeriți este moștenirea Împărăției Cerurilor „Fericiți cei săraci cu duhul, că a lor este Împărăția cerurilor” (Mt 5; 3). Observăm că este o răsplată extraordinară, veșnică, Împărăția cea neînserată nemâncată de molii, neroasă de carii și nefurată de furi. Totodată, între acest „nou” decalog pozitiv, smerenia are întâietate și Mântuitorul ne informează asupra răsplății, lucru nemaiîntâlnit până acum. De fapt este un preambul mult așteptat de omenire, pentru că până la venirea Sa, nimeni nu gustase din Împărăția celestă, excepție făcând Enoh și Ilie, oameni iubiți de Dumnezeu în mod deosebit. Într-un cuvânt omul smerit tinde spre sfințenie și atrage multe virtuți asupra sa și capătă iertare de la Hristos, asemenea femeii păcătoase.

II.                  Semantica cuvântului Smerenie și opinia Sfinților Părinți


   Cuvântul smerenie provine din slavă de la „sumerjenije” și  are un înțeles laic, unul bisericesc și unul duhovnicesc pe care Sfinții Părinți îl definesc în mod deosebit.
    Pentru literatura laică, smerenia echivalează cu = atitudine umilă, supusă, modestă (dex 2009); bună- cuviință (dex- 1998); (livr, obsecviozitate 2002 Sinonime); candoare, feciorie, modestie, inocență (Sinonime 2002).
Explicațiile din dicționare pot continua, dar nu le voi aminti în mod exhaustiv deoarece scopul lucrării nu este semantica și vom reaminti doar câteva explicații a cuvântului în sens bisericesc ca apoi să trecem la câteva explicații  ale Sfinților care au practicat smerenia în sens desăvârșit.
     În literatura bisericească, sensul smereniei are spectrul mai larg și definește smerenea ca fiind = umilință (Scriban 1939); supunere în fața lui Dumnezeu, cumpătare (DLRCR 1957); cuvioșie, pietate, evlavie, pioșie, cucernicie (Nodex 2002).
Observăm că între sensul laic și cel bisericesc sunt asemănări dar și diferențe. În cazul laic, smerenia este amintită ca atitudine supusă, dar care poate fi impusă prin frică, prestanță sau alte motive (desigur, nu este exclus felul omului de a fi smerit). În sensul bisericesc este amintit Dumnezeu, supunere în fața lui Dumnezeu și i se dă și sensul de cuvioșenie, pentru că pe bună dreptate, cuvioșii sunt înarmați cu Crucea și smerenia. Anecdotic vorbind, în limba românâ, ar fi pleonasm să zicem „Cuvios Macarie cel Smerit” pentru că Cuviosul trebuie să fie smerit iar dacă nu este smerit nu e cuvios.



1.      Smerenia la Sfinții Părinți

   Sfântul Nil Ascetul,  definește smerenea ca fiind supunerea înaintea voii lui Dumnezeu[1]. Totuși împarte și Sfântul smerenia în două categorii, în fază incipientă și  asceza în smerenie[2].
   În faza incipientă Sfântul Nil spune despre „adevăratul monah și adevăratul crestin, în modul cel mai firesc, se socotește pe sine gunoiul tuturor. Se pune pe sine mai jos decât toți, decât toată zidirea”[3]. Desigur, un om mândru citind acestea, spune în sinea sa, ceea ce zicea Apostolul Neamurilor, că pentru păgâni, Crucea lui Hristos este nebunie curată și nici nu ar vrea să cugete la așa ceva („gunoiul tuturor”)...

2.      Smerenia, Darul Duhului Sfânt

„Dacă petreci pururea în inima ta cu cuget smerit, cu pomenirea morții, cu învinuirea de sine, cu împotrivire de sine, cu împotrivire și chemarea lui Iisus Hristos și umblii cu luare aminte în fiecare zi cu aceste arme, pe calea strâmtă, dar aducătoare de bucurie și desfătare a minții, vei ajunge la sfintele vedenii (contemplații) ale Sfințiilor și ți se vor lumina taine adânci de către Hristos, „în care sunt ascunse comorile înțelepciunii și ale cunoștinței” și în care locuiește toată plinătatea Dumnezeirii trupești. Căci vei simți lângă Iisus că Duhul Sfânt saltă în sufletul tău...”[4]
Așa îl sfătuia Isihie Sinaitul pe ucenicul său Teodul Scurt să petrecă vremea, confirmându-i că dacă va avea cugetul smerit sau va fi smerit cu duhul, va avea parte de „vederea lui Dumnezeu” același fapt afirmat și de Nil Ascetul în asceza în smerenie „Ce este mai presus decât a vorbi cu Dumnezeu și a fi răpit la împreuna-petrecere cu El?”[5]. Ca o concluzie, Sfinții Părinți prin viața și experiențele lor duhovnicești, confirmă ceea ce a zis Adevărul în fericiri Mt (5;3) iar un alt Sfânt Părinte întărește si completează spunând că prin smerenia trupească primim de la Dumnezeu darul lacrimilor[6] .

III.                Smerenia în Epistolele Sobornicești

În epistolele sobornicești cuvântul smerenie îl întâlnim de șapte ori, număr mistic care simbolizează darurile Sfântului Duh.
  În epistola lui Iacov, în capitolul I găsim la versetele nouă și zece  cuvintele smerit și smerenie într-un context foarte interesant, paradoxal chiar. „Iar fratele cel smerit să se laude întru înălțimea sa,” Iacov (1;9). Realmente este o antinomie această  sintagmă, (cel smerit să se laude întru înălțimea sa); după cum am observat, smeritul este cuvios, nu se laudă, este pios, umil și supus. Aici textul, are un sens tropologic, pentru că la versetul opt, este vorba despre „Bărbatul îndoielnic care este nestatornic în căile sale” (Iacov 1;8), pentru că spre deosebire de cel smerit, mediocritatea îl reprezintă. Desigur cel smerit nu se va lăuda pentru avuțiile sau virtuțile sale, dar duhul său se va bucura, pentru că smerenia îl înalță la cele mai de sus, (contemplația).
   Omul smerit fiind om al virtuții, întotdeauna va grăi cele ale lui Dumnezeu și va umbla în căile sale, astfel părând o laudă în ceea ce face, lucru apreciat de ceilalți dar totodată invidiat de păcătoși. Pentru ei pare a fi o laudă virtutea, care se observă la omul smerit, pe când smeritul face ceea ce trebuie să facă creștinul fără a căuta lauda. „Pentru că știm că cel ce se va smeri se va înălță”. De aceea imediat apostolul aduce aminte de bogăție și anticipează monahismul de peste veacuri despre care avea să scrie Sfântul Ioan Hristostom ( +407) „... să mergem iar în cetatea  virtuții, la corturile sfinților monahi, adică în munți și în vâlcele? Acolo vom vedea această înălțime a smerenie. Acolo vom vedea cum se smeresc și în ce privește îmbrăcămintea și în ce privește locuința și în ce privește slugile, oameni care străluceau în lume prin slujbele lor înalte, oameni care sclipea prin luxul și bogăția lor. Prin tot ce fac și-i înconjoară scriu smerenia lor ca si cum ar scri-o cu litere”[7]. Glasul smereniei este fapta în duhul umilit care o laudă Dumnezeu în taină.
Iar fratele smerit să se laude întru înălțimea sa, Și cel bogat întru smerenia sa, pentru că va trece ca floarea ierbii” (Iacov 1; 9-10).
Bogatul lacom Lc (12;18), din pilda Mântuitorului, este exemplul bogatului din toate timpurile, aievea celui din Pilda cu săracul Lazăr si aidoma tânărului bogat care nu a vrut să-și vândă averea și să-i urmeze lui Hristos.
    Sfântul Apostol Iacov, adnotează că ispitele sunt folositoare, iar avuțiile sunt trecătoare, de aceea Marele Ierarh Vasile, care și el a fost bogat, a  dăruit toată averea sa săracilor construind spitale si școli spre folosul omenerii și slava lui Dumnezeu. Ierarhul filantrop, scrie si vorbește din propria experiență amintind oamenilor că „suntem ispitiți în două chipuri: sau prin necazurile care încearcă inimile noastre, ca pe aur în cuptor, vădind prin răbdarea în suferințe, tăria inimilor noastre, sau adeseori chiar prin buna starea matereailă, care pentru mulți este o  astfel o încercare a tăriei inimilor noastre. Că-i la fel de greu să-ți păstrezi sufletul neînfrânat, când ești în necazuri, ca și să nu te mândrești, umilind pe alții, când ești bogat și ai de toate”[8].
Revenind la textul sobornicesc, observăm că bogăția este o ispită foarte mare și adesea ne transformă în tirani sau despoți, dornici de mai mult, formându-ne o pâclă pe ochi, crezându-ne nemuritori, puternici, astfel uitând de Dumnezeu. De aceea bogatul trebuie să se smerească, și să aibă un memento permanent că toate sunt ale lui Dumnezeu iar el țărână este si un administrator temporar.



1.      Smerenia coboară Harul peste noi

  Inspirat de Duhul Sfânt, Sf. Ap. Iacov, aduce aminte de cuvintele Psalmistului și de sălășuirea Paracletului în noi „...<<Duhul care sălășuiește în noi ne poftește la zavistie>>? Nu, ci ne umple har. Pentru aceea zice : Dumnezeu celor mândrii le stă împotrivă, iar celor smeriți le dă har”.  Iacov (4;6)
    Din text reiese foarte frumos și reiterează nenumăratele exemple din Sfânta Scriptură, împotrivirea lui Dumnezeu celor mândrii. Mai mult, ca o dublă pedeapsă, Duhul Sfât pleacă de la ei și li se împietrește inima asemenea lui Faraon, Nabucodonosor, Irod, fariseilor și mulți alții care nu au vrut să înțeleagă că sunt asemena lui Lucifer.   
    Bineînțeles apare întrebarea, de ce Dumnezeu le stă împotriva celor mândrii? Răspunsul este foarte simplu și de la sine înțeles. Cu toții știm că suntem creați de Sfânta Treime, am venit goi pe această lume și plecăm la fel din punct de vedere material iar spiritual doar cu faptele noastre. Ce îi al nostru sau ce putem crea noi din nimic ? Marea, munții, aurul și argintul le-am găsit aici, animalele și toate bogățiile pământului sunt dăruite spre o administrare temporară, fapt ce pe oameni îi face să uite că nu sunt a lor și folosesc sintagme de genul „pământul meu, grădinile mele s.a.m.d” astfel mândrindu-se cu ce nu-i al lor și totodată subjugând pe fratele lor pe care îl vede. De aceea Dumnezeu le stă împotrivă, pentru că acești călători prin lume, uită de Creator și își fac proprii dumnezei și îi slujesc satanei, tatăl mândriei.
„Smeriți-vă înaintea Domnului și el vă va înălța” Iacov (4;10). Smeritul Iov, nu a cârtit împotriva lui Dumnezeu când i s-au luat toate și Dumnezeu l-a răsplătit înzecit. Pentru că știm foarte bine că sfinții lui Dumnezeu toți au fost smeriți și au primit darurile Sale și în această lume ( facere de minuni, văzători cu duhul, taumaturgia) iar înălțarea finală a fost tragerea sufletului către Dumnezu spre a se odihni întru El.

2.      Smerenia în Epistola sobornicească a Sf Ap. Petru

     „ În sfârșit, fiți toți într-un gând, împreună pătimitori, iubitori de frați, milostivi, smeriți” (I Pt 3;8). Sfântul Apostol Petru în epistola sa, în faza recipientă a Bisericii lui Hristos, reiterează cuvintele psalmistului David „Fericit cel ce caută la sărac și la sărman; în ziua cea rea îl va izbăvi pe el Domnul”. (Ps 40;1) și totodată reamintește porunca Mântuitorului de a ne iubi unul pe altul indiferent de împrejurări „Poruncă nouă dau vouă: Să vă iubiți unul pe altul. Precum Eu v-am iubit pe voi, așa și voi să vă iubiți unul pe altul” In (13;34).
    Conjuctura și adnotarea Sfântului Apostol Petru, este una în care evreii erau încă erau sub tutela Imperiului Roman și îi urau pe asupritori dar și mentalitatea încă era mozaică condusă de legea Talionului, de aceea Apostolul îi indeamnă „ Nu răsplătiți răul cu rău sau ocara cu ocară, ci, dimpotrivă, binecuvântați, căci spre aceasta ați fost chemați, ca să moșteniți binecuvântarea” (I Pt 3;9). Aparent versetul se termină cu echivoc punând smerenia pe ultimul loc, dar analizând în detaliu vom observa că de fapt toate criteriile și sugestiile propuse de dumnezeiescul Apostol sunt întărite de smerenie, adică toate câte vor face să fie întru smerenie și nu cu forță sau din porunca Mântuitorului.
Un Sfânt Părinte care a trait în Țara Noastră, îl sfătuia pe ucenicul său Neagoe Basarba „ Nimic nu este omul singur, fără numai slăbiciune, praf și cenușă. Fii treaz în toată vremea, căci așa cum mănâncă rugina pe fier, așa mănâncă și pe om slava lumească, dacă i se lipește omului inima de ea”[9] . Observăm că în conștiința celor înduhovniciți, nimicnicia omului este pe primul loc, de aceea este bine să ne iubim unul pe altul și să ne ajutăm între noi, fără a ne mândri indifernet de rang, pentru că toate acestea sunt umbră și fum și degrab trecătoare.
    Desigur această monadă a împreunei-pătimiri, simbolizează și Biserica lui Hristos și sângele Martirilor care și-au dat viața în mod smerit cum avea să o facă Sfântul Ștefan. Cei ce se iubesc într-o comunitate suferința unuia este a tuturor și de asemenea bucuria este împărtășită și celorlalți. Unde este smerenie nu are loc inviadia și diavolul nu are ce căuta acolo.

I.                    Proorociile Sfântului Apostol Petru

      „Pe preoții  cei dintre voi îi rog ca unul ce sunt împreună-preot și martor al patimilor lui Hristos  și părtaș al slavei celei  ce va să se descopere: Păstoriți turma lui Dumnezeu, dată în paza voastră, cercetând-o, nu cu silnicie, ci cu voie bună, după Dumnezeu, nu pentru câștig urât, ci din dragoste; Nu ca și cum ați fi stăpâni peste Biserici, ci pilde făcându-vă turmei.” (IPt 5; 1-3).
Deși despre smerenie este amintit ulterior în epistolă, am insistat asupra acestui preambul al epistolei pentru a-i aminti tânărului teolog despre calitățile și cugetul pe care trebuie să-l aibă preotul. Sfântul Apostol se semerește și folosește sintagma „împreună-preot” (legat și unit), smerit fiind, deși ar fi putut spune pe bună dreptate, Mare Apostol, sau Episcop care hirotonește preoți, „cap” sau direct urmaș a lui Hristos. Partea interesantă, proorocia pe care o face este „nu pentru câștig urât”, el a știut că preotul va fi slăvit împreună cu Biserica și „lupii în pei de oaie vor profita”; noi nu trebuie să ne smintim de acești luipi malefici pentru că au existat în toate timpurile. Ne putem aminti de Teofil al Alexandrie supranumit „Faraonul”, de Arie, de mulți Patriarhi de Constantinopol care pentru sume de bani dădeau firmane pentru văcăritul de vară și iarnă ș.a.m.d[10].
    „Tot așa și voi, fiilor duhovnicesti, , supuneți-vă, preoților; și toți, unii față de alții, îmbrăcați-vă, întru smerenie, pentru că Dumnezeu celor mândri le stă împotrivă, iar celor smeriți le dă har. Deci smeriți-vă  sub mâna cea tare a lui Dumnezeu, ca El să vă înalțe la timpul cuvenit” (I Pt 5;5-6).
Obsevăm aici, două sugestii, o supunere în sens smerit preoților, care de fapt este spre binele credincioșilor, spre a fi călăuziți pe potecile duhovnicești și mântuitoare și unii față de alții petru pacea și comuniunea între oameni. Desigur Apostolii sunt în acealași asentiment și amintesc că „Dumnezeu celor mândrii le stă împotrivă”, pentru că același Duh Sfânt a grăit prin gura lor. Iar în încheiere, dumnezeiescul Apostol, după o îndelungată experiență cu Fiul Lui Dumnezeu, repetă cuvintele Cuvântului „ ... Fiindcă oricine se înalță pe sine se va smeri, iar cel ce smerește pe sine se va înălța” Lc (18;14); o proorocie a Sfinților Cuvioși, care s-au smerit în timpul vieții, deși au fost desconsiderați de oameni sau au fost Nebuni pentru Hristos, iar la vremea cuvenită au fost laudați  în cer și pe pământ[11].
Întru final, voi încheia cu blagoslovitele învățături a binecredinciosului voievod Neagoe, sfat pentru fiul său și urmașii ce vor veni; „ Pentru aceea prea, preaiubitul meu fiu Theodosie, sau oricare altul pe care-l va alege Dumnezeu și-l va pune să fie păstor turmei Sale, să fiți blânzi spre turma lui Hristos și cu multă frică și cu smerenie să o pașteți, ca să aveți cu ce vă artă înainte  Domnului nostru Iisus Hristos, cum și David împăratul și prorocul fu blând și smerit și plăcut lui Dumnezeu[12].


II.                  Chenoza lui Hristos, Smerenia desăvârșită

     Care om, teolog sau laic nu se miră de marea Taină a lui Hristos, Fiul lui Dumnezeu prea iubit? Hristos Logosul lui Dumnezeu, din slava Sa, lasă cele nouzeci și nouă de oi[13] și se deșartă din iubire pentru noi păcătoșii pentru a ne face frați ai Lui și fii ai Tatălui. „ Și Viața s-a arătat și am văzut-o  și mărturisim și vă vestim Viață de veci, care era la Tatăl și s-a arătat nouă – Ce am văzut și am auzit, vă vestim și vouă, ca și voi să aveți împărtășire cu noi. Iar împărtășirea noastră este cu Tatăl și cu Fiul Său, Iisus Hristos” (I In 2;2-3).
    Smerenia lui Hristos a fost dusă la paroxism, exemplul suprem de smerenie, se coboară din cer și se întrupează din Fecioara Maria zămislit fiind de Duhul Sfânt, în peșteră, într-un oraș mic, neînsemnat pentr mulți numit Betleem ca apoi să fie supus exilului în Egipt și amenințat cu moartea de un nebun numit Irod. Își petrece copilăria ca un simplu copil ajutându-l pe bătrânul Iosif la atelierul de tâmplărie. Desigur, putea să se nască în palat, doar este Împăratul împăraților și Arhiereu, dar smerindu-se a lucrat cu prea sfintele Sale mâini lemnul. Casă să-și plece capul nu a avut, haine doar pentru a-Și acoperi Trupul iar mijloace locomotorii nici atât. După tot binele făcut omenirii, vindecări, învieri din morți, binecuvântări și iertări, totuși omul îndemnat de satan și cugetul rău îl țintuiește pe Cruce, bătându-L și scuipându-L ca pe un tâlhar iar Hristos, le primește pe toate, iertând pe arhietip zicând : „Iartă-i Părinte că nu știu ce fac”. După toate acestea Hristos ne oferă cel mai mare odor, neprețuit, Mântuirea și multe alte daruri de neprețuit de la Duhul Sfânt. Euharistia, Preoția, Botezul și celelalte taine pentr a pregusta Împărăția cerurilor încă de pe această lume. Din Dumnezeul Cel nevăzut s-a făcut Icoană nouă pentru a ne desfăta ochii lumești, pentru a putea vedea Slava lui Dumnezeu cu ochii carnali și avea viață veșnică după cum a ne-a lăsat scris Apostolul Iubirii. În concluzie, trebuie să-l rugăm pe Dumnezeu să ne dăruiască acest dar al smereniei și să nu ne stea împotrivă, să ne amintim de această virtute pentru că toate sunt deșertăciuni și nimic nu putem face fără Dumnezeu. Să ne amintim în permanență de patimile lui Hristos și de viețile Sfinților care au imitat după putință pe Hristos iar acum se împărtășesc de vederea  feței Sale și bucuriile Raiului. Să ne smerim noi ca să nu ne smerească Dumnezeu și de vom dobândi această virtute sigur vor veni și multe altele spre slava lui Dumnezeu, Amin !



[1] Evsevios Vittis, Despre Rugăciune, Tâlcuire la Sfântul Nil, Editura Sfântul Nectarie, Arad, 2009, p. 71
[2] Ibidem, p. 99
[3] Ibidem, p.71
[4] Pr.Prof.Dr Dumitru Stăniloae, Filocalia Sfintelor Nevoințe ale Desăvârșirii 4, Ediția a II-a,  Editura Harisma București 1994, p. 64
[5] Evsevios Vittis, op cit.., p. 100
[6] Grigorie Palama,  Fecioara Maria și Petru Athonitul -  prototipuri ale vieții isihaste și alte scrieri duhovnicesti, Scrieri II, Editura Deisis, Sibiu 2005, p.374
[7] Sfântul Ioan Gură de Aur, Omilii la Matei, în Părinți și Scriitori Bisericești 23, Editura Institutului Biblic si de Misiune, al Bisericii ortodoxe Române, București – 1994, p. 825
[8] Sfântl Vasile cel Mare, Omilii și cuvântări , în Părinți și Scriitori Bisericești 17, Editura Institutului Biblic si de Misiune, al Bisericii ortodoxe Române, București – 1986, p. 399
[9] Măria Sa Neagoe Basarab, Însemnările Monahiei Platonia, Doamna Despina a Țării Românești,  Editura Bonifaciu, 2012, Despre Smerenie,  p. 52 (Este vorba despre Patriarhul Nifon). 
[10] Vezi Istoria Bisericii Ortodoxe Române, Pacurariu și pr. Vicovan Ion, Iacob Putneanu și Vasile Lupu
[11] Sinaxar, Octobrie Viața Sf Andrei cel Nebun pentru Hristos.
[12] Însemnările Monahiei Platonia, Doamna Despina a Țării Românești, op cit;... p. 305
[13] Îngerii din ceruri, Sfântul Ioan Scăraru adnotează că îngerii sunt cele nouzeci și nouă de oi iar omul oamenii oaia cea pirdută. De aici deduce și numărul impresionant și neștiut al cetelor îngerești.

miercuri, 17 februarie 2016

Chivotul Legii și Misterele Lui



                                                 

I.                    Istoria Chivotului în Vechiul Testament

       Aron ha’ edut (= chivotul sau arca)[1], tebernacolul mistic, mult râvnit de popoare și oameni de știință până în zilele noastre. De ce a rămas în istorie Chivotul Legii și de ce este atât de discutat și căutat?
     Sfânta Scriptură la cartea Ieșirea Cap 25 ne relatează foarte frumos istoria și geneza chivotului. În capitolul 25, Dumnezeu îi grăiește lui Moise, (atenție, nu îi poruncește), ca  „... tot omul, pe care-l lasă inima să dea, să primești prinoase pentru Mine” (Ies 25; 2). Observăm că Dumnezeu, așteptă efortul omului, să dea, daruri din darurile Sale pentru a construi ceva, tot spre folosul omului. Iubirea lui Dumnezeu față de om și respectul față de arhietip, darul libertății l-a avut din totdeauna și așă va fi până la sfârșitul veacurilor pentru că Cel ce este imuabil este și nu obligă pe nimeni să-i facă voia. Interesant este că Dumnezeu folosește sintagma „pe care-l lasă inima”, o prefigurare a darului adus la altar de credincioșii creștini, care aduc după inima lor sau după putința noastră.
Iar prinoasele ce vei primi de la ei sunt acestea: aur, argint și aramă ; Mătase violetă, purpurie și stacojie, in și păr de capră. Piei de berbec vopsite în roșu, piei de vițel de mare și lemn de salcâm ;”  (Ies 25;3-5). Analizând veleitatea lui Dumnezeu, cu privire la materiale, de data aceasta cere un efort din partea israiliților de a dona aur și argint, lucruri dăruite tot de Dumnezeu la plecarea din Egipt (Ies 12;36) pentru că știa firea acestui popor tare de cerbice că la vreme de „restriște” din prisosul și binele dăruit vor construi vițelul de aur.
   Cu materialele cerute, Iehova, dă indicații precise pentru construirea unui cort și a chivotului, indicații tehnice care includ mărimile, esența lemnului și dimensiunile.
„Chivotul legii să-l faci din lemn de salcâm : lung de doi coți și jumătate, larg de un cot și jumătate și înalt de de un cot și jumătate” (Ies 25;10). Transpuse dimensiunile cu denumire anacronică în metri, astăzi ar echivala cu L=113 cm l=68 cm h=68 cm transformat în țoli 45 L/ 27l/ 27/h[2]. Desigur, dimensiunile sunt aproximative și discutabile, pentru că alți autori ne oferă alte dimensiu puțini mai mari, (L 1,25 m *l 0,75m*h 0,75)[3]. Realmente analizând dimensiunile, este o cutie cu un volum de 0.703 mc, cu un spațiu destul de încăpător. De aici deducem că tablele legii erau destul de voluminoase, iar încărcătura nu era chiar ușoară.
Folosirea salcâmului pentru realizarea chivotului, nu este întâmplătoare, acest arbore are lemnul dur și rezistent la intemperii cu un miros plăcut[4]. Totodată am văzut că „  Aron ha’ edut” mai înseamnă și arcă, iar arca lui Noe, tot din salcâm a fost făurită (Fc 6;14-16) iar scopul navei a fost unul salvator. Făcând o analiză a textelor biblice între arca lui Noe și chivotul legii, sunt asemănări și prefigurări ale Bisericii Creștine.

II.                  Chivotul Legii Prefigurarea Arcei lui Noe și Biserica Creștină

Corabia lui Noe construită din salcâm:
„Tu să faci o corabie din lemn de salcâm. În corabie să faci despărțituri și smolește-o cu smoală pe dinăuntru și pe dinafară” (Fc 6;14)
  „Chivotul legii să-l faci din lemn de salcâm : ...” (Ies 25;10) „ Să-l fereci cu aur curat, și pe dinăuntru și pe dinafară. Sus, împrejurul lui, sa-i faci cunună împletită cu aur”
Corabia lui Noe este prefigurarea Bisericii Creștine, de aceea bisericele sunt construite în formă de corabie, pentru a duce la liman sufletele credincioșilor, iar antifonarea cu smoală pe dinăuntru și pe dinafară, este simbolul sfințirii cu uleiul și pecetea Sfântului Duh.
Chivotul Legii, aidoma arcei este construit din lemn de salcâm, dar de data aceasta este ferecat cu aur, pentru că în el șade Stăpânul Legii, Cel Curat, Logosul lui Dumnezeu.
Dimensiunile:
„Corabia să o faci așa: lungimea corabiei să fie de trei sute de coți, lățimea ei de cincizeci de coți, iar înălțimea de treizeci de coți” (Fc 6;15).
Chivotul:
„...lung de doi coți și jumătate, larg de un cot și jumătate și înalt de de un cot și jumătate” (Ies 25;10).
În ambele cazuri dimensiunile sunt precizate de Dumnezeu, iar făuritorii trebuie să urmeze indicațiile fără abatere. De ce a precizează Dumnezeu dimensiunile, îi greu de interpretat, de pildă cabaliștii văd în aceste dimensiuni o împărțire a arcei în trei etaje cu unsprezece secțiuni fiecare, astfel în cât rezultă numărul sacru 33[5].
III.                Capacul Chivotului

„Să faci și capac la chivot, de aur curat, lung de doi coți și jumătate, și lat de un cot și jumătate” Ies (25;17). Capacul chivotului purta denumirea de Kapporet[6] ( Jilțul Îndurărilor sau al puterii)[7] și era din aur masiv, iar în ebraică mai era cunoscut sub denumirea de „Kiseh chesed , termenul al doilea însemnând înțelepciune”[8].
  Imaginându-ne arhitectura chivotului, observăm  dimensiunile capacului de peste chivot erau exacte,  perfect dreptunghiulare, iar capacul acoperea etanș golul chivotului fără a depăși dimensiunile acestuia.
„Apoi să doi heruvimi de aur; și să-i faci dintr-o bucată, ca și cum ar răsări din cele două capete ale capacului; Să pui un  heruvim la un capăt și un heruvim la celălalt capăt al capacului. Și heruvimii să-i faci ca și cum ar ieși din capac. Heruvimii aceștia să fie cu aripile întinse pe deasupra capacului, acoperind cu aripile lor capacul, iar fețele să și le aibă unul spre altul; spre capac să fie fețele heruvimilor” (Ies 25;18-20). Capacul era partea principală a chivotului, pentru că era considerat tronul lui Dumnezeu, de aceea purta denumirea de tronul îndurărilor, deoarece ulterior arhiereul intra o singură dată pe an și cerea indurare, iertare pentru păcatele poporului.
  Mai târziu la profetul Isaia în viziunea sa, ne relatează prezența serafimilor în jurul tronului lui Dumnezeu (Is cap 6); heruvimii de pe chivot au acelaș rol, de a fi în prezența Domnului pe pământ și simbolizează opreliștea oamenilor spre Pomul Vieții, precum au fost desemnați cei doi heruvimi să păzească grădina Edenului. Totodată prezența heruvimilor pe chivot, amintea celor necurați să fie precauți și să respecte legea lui Dumnezeu, pentru că nerespectarea legii și atingerea lui atrăgea moartea (II Samuel 6,6-7).

Partea A Doua

             Cap. III .Dumnezeu Cel cu multe Nume, Protectorul Poporului Ales
             (Identificare lui Dumnezeu prin Numele Sale, Icoana lui Dumnezu în Vechiul Testament )

1.      Elohim-Dumnezeu

    Pentru a putea vorbi despre Dumnezeu, trebuie să studiem sfânta Scriptură și pe Sfinții Părinți, care au fost inspirați de Sfântul Duh și au împărțit într-un mod „scolastic” cunoașterea lui Dumnezeu în mod catafatic și apofatic. Noi oamenii nu putem vorbi despre Dumnezeu la întâmplare, despre imaginea Sa, pentru că știm de la Apostolul Iubirii că „Pe Dumnezeu nimeni nu L-a văzut vreodată...” (Ep I Sob In 4;12); De aici extragem că cel mai indicat este studiul exegetic însoțit de adnotările Sfinților Părinți pentru a ne ajuta să ne facem o „imagine” despre Dumnezeu care știm că Duh este.
Moise desigur îl cunoştea deja pe Dumnezeu când a scris cartea Geneza, deci nu este de mirare că el foloseşte la îndemnul Sfntului Paraclet expresia Elohim în Geneza 1:1: „La început, Dumnezeu (Elohim) a făcut cerurile şi pământul“. Elohim este primul Nume sub care ni Se revelează Dumnezeu în Sfânta Scriptură.
Acest Nume exprimă ideea de măreţie şi glorie, şi conţine ideea puterii creatoare şi guvernatoare, a omnipotenţei şi suveranităţii. Acest Nume este deosebit de important, întrucât introduce încă de la primele cuvinte ale Scripturii conceptul de Trinitate; aceasta, pentru că El înseamnă „mare“ sau „puternic“ (este de fapt un termen general dat unui zeu în lumea semitică şi mai ales în religia canaanită), sugerând autoritate şi putere, iar terminaţia him înseamnă în ebraică pluralul de trei sau mai multe persoane. De fapt, El este la singular, Eloah (Elah în aramaică) e pluralul dual şi Elohim este pluralul care înseamnă mai mult de doi, aşa cum arată şi exegetul apusean Wise[9]. Martin și Crook[10] cred că numarul trei, prin folosirea pluralului maiestăţii, Elohim (unii spun că pluralul nu este de maiestate, ci se referă la consiliul de îngeri din jurul lui Dumnezeu[11], alţii cred că e vorba de o formulă de autoadresare, unii se referă la pluralul de maiestate, în timp ce alţii afirmă că pluralul face referire la miturile cosmogonice; dar noi credem că este vorba de un indiciu al Treimii), scriitorul Genezei a intenţionat să-şi ferească propria cosmogonie de orice urmă de gândire politeistă şi în acelaşi timp să-L prezinte pe Dumnezeu Creatorul drept Conducător absolut şi singura fiinţă a Cărei voinţă are vreo greutate.
Aşadar, Elohim e un Nume care arată că Dumnezeu este un Creator măreţ, un suveran omnipotent şi un Dumnezeu Treimic, Trinitar. Faptul că nu este vorba despre trei dumnezei e subliniat şi de pasajul din Deuteronom 6:4: „Ascultă Israele: Domnul Dumnezeul nostru este singurul Domn“ (Shema yisrael adonai elohenu adonai echad)[12]. Dacă în Geneza Dumnezeu ni Se revelează ca şi Creator, în Deuteronom El ni Se arată a fi singurul Domn, care trebuie iubit din toată inima, cu tot sufletul şi cu toată puterea (Geneza 6:5). Dacă „iachid“ arată o unitate sau singularitate absolută (şi nu se referă la Dumnezeu), „echad“ înseamnă „singurul“, dar ca o unitate compusă („unul“ din mai mulţi). Pasajul din Deuteronom arată astfel faptul că Dumnezeu este singurul Domn, dar şi că El e Trinitar, iar pasajul din Deuteronom 10:17 adaugă la acestea faptul că Dumnezeu, Elohim, e Dumnezeul dumnezeilor, Dumnezeul cel Mare, puternic şi înfricoşător. Cu alte cuvinte, Dumnezeu e superior tuturor zeităţilor şi are cu adevărat autoritate şi putere.
Tema este reluată în Psalmul 36:5-6, unde citim despre Dumnezeu (El), că e bun, fidel şi că dreptatea Sa e ceva de neschimbat, iar judecăţile Sale sunt deosebit de adânci. Aceste atribute (şi nu degeaba e folosit cuvântul El : „Dreptatea Ta este ca munţii lui El“) caracterizează un Dumnezeu atotputernic, descris în Deuteronom 10: 17. în continuare, în Psalmul 80:10 citim că: „Munţii erau acoperiţi de umbra ei, şi ramurile ei erau ca nişte cedri ai lui El“. Deşi nu atât de sugestive ca cele precedente, şi aceste cuvinte arată puterea şi autoritatea lui Dumnezeu, care sunt evidente după citirea contextului imediat, v.7-11.
În concluzie, putem spune că Numele Elohim arată caracterul unic, dar şi Trinitar al lui Dumnezeu, puterea şi suveranitatea Sa şi superioritatea Sa faţă de orice zeitate. Este bine ca în viaţa noastră de rugăciune şi de închinare să ne amintim de aceste atribute ale lui Dumnezeu, iar în umblarea noastră cu El să nu uităm că trebuie să-L iubim cu adevărat, din toată inima, din tot sufletul şi cu toată puterea. Totodată, știm din primele cărți ale Vechiului Testament că Dumnezeu este Bun, dar și drept în același timp și cruță pe fiii lui ci îi întoarce în mod sistematic și pedagogic, deși după judecățile noastre am gândi cu totul altfel.







2.      Yahwe
„Eu sunt cel ce sunt”
   

      În Tora și Sfânta Scriptură întâlnim Numele Yahweh (mai nou, cercetătorii au căzut de acord asupra faptului că tetragrama YHWH se citeşte Yahweh şi nu Iehova, deşi pronunţarea originală a acestui Nume care apare de 6.823 de ori în Vechiul Testament s-a pierdut cu desăvârşire)[13] care ne învaţă clar şi fără echivoc, cum spunea Maimonide, despre substanţa lui Dumnezeu, întrucât toate Numele lui Dumnezeu sunt derivate din lucrările Sale, exceptând Numele Yahweh. Dintre toate Numele care se dau lui Dumnezeu, se pare că Yahweh e cel mai propriu, căci are adunat în el însuşi toată existenţa, ca o mare infinită şi nemărginită a fiinţei.
Autoexistenţa lui Yahweh nu se întemeiază pe voinţa Sa, ci pe natura Sa, El existând din necesitatea naturii Sale de Fiinţă necauzată; dacă El ar fi propria Sa cauză, El S-ar putea anihila. Numele Yahweh vine de la hayah/ hawa[14], care înseamnă a fi sau a deveni. Astfel, Numele Yahweh arată existenţa de Sine a lui Dumnezeu, arată că El are viaţa în Sine însuşi şi că nu depinde de nimeni. De altfel, cartea Genezei  în contextul actului creaţiei, arată că Dumnezeu este Creatorul vieţii, ceea ce nu ar fi posibil dacă Dumnezeu nu ar avea existenţă de Sine şi nu ar avea viaţă în El însuşi.
În Exod 3:13-14 citim că Dumnezeu Se prezintă lui Moise cu Numele Yahweh, adică „Eu sunt Cel ce sunt“ sau, mai scurt, „Eu sunt“. Dumnezeu este etern, El nu există în timp (care e una dintre creaţiile Sale) în sensul în care existăm noi, El există atemporal, deci transcende timpul[15]. Dumnezeu, spre deosebire de idoli, nu este trecător. Carr-Gomm e de părere că însemnătatea idiomatică a Numelui Yahweh este „Voi fi tot ceea ce veţi avea nevoie atunci când va fi nevoie“, iar un alt lingvist sugerează că acest Nume ar fi sigiliul legământului prin care Dumnezeu Se angajează să fie cu Israelul în toate secolele care vor veni[16]. Fără îndoială, expresia „Eu sunt“ poate avea aceste valenţe, potrivit cu ceea ce cunoaştem despre istoria relaţiei lui Dumnezeu cu poporul Său. Deşi Dumnezeu S-a arătat lui Abraham, Isaac şi lui Iacob, El nu S-a prezentat sub Numele de Yahweh, ci de El Shaddai[17] (Dumnezeul cel Atotputernic). Abia când ajunge să Se reveleze lui Moise, Dumnezeu găseşte cu cale să arate această latură a Fiinţei Sale, deschizând o nouă eră în istoria omenirii şi în viziunea omenirii despre Dumnezeu.
În cartea Judecători de asemenea este folosit Numele Yahweh, în pasajul din Judecători 5:4-5,9,11 „ Când ieșiai Tu, Doamne, din Seir, când treceai Tu prin câmpiile Edomului , pământul se  cutremura și cerurile se topeau, Norii picurau picuri de ploaie”cuprins în cântarea de laudă a Deborei, rostită cu ocazia câştigării victoriei asupra duşmanilor,  ne este prezentată puterea lui Dumnezeu, iar în versetele 9 şi 11 găsim îndemnuri de a-L binecuvânta şi lăuda pe Cel ce Este. Aceste îndemnuri se leagă desăvârşit de imaginea avută despre Dumnezeu în pasajele în care este numit Elohim, căci El e într-adevăr puternic şi vrednic de laudă.
Bine este să medităm asupra acestui Dumnezeu Care există în Sine şi prin Sine, Care transcende timpul şi spaţiul, Care este stabil şi neschimbat, totdeauna prezent. Se merită să realizăm faptul că Dumnezeul nostru este real, că El „este“, nu ca idolii păgâni care sunt doar nişte înşelăciuni demonice, se merită să nu uităm că Dumnezeul nostru este o realitate concretă, Care nu se supune legilor create de noi, fiindcă nu e o plăsmuire a unor minţi naive sau bolnăvicioase; El este Yahweh, „Eu sunt“!






3.      El-Elyon
(Dumnezeul-Preaînalt )


    Creatorul Elohim Se revelează în Vechiul Testament şi sub Numele de El Elyon, Dumnezeul Preaînalt. Acest Nume ne arată că Dumnezeu este conducător suprem al universului şi e mai presus de oameni, de evenimente, mai presus de idoli şi zeităţi, mai presus de orice, aşa cum am învăţat deja din Numele de Yahweh.
Un lucru deosebit de interesant este faptul că la prima menţionare a Numelui de El Elyon „Iar Melchisedec, regele Salemului, i-a adus pâine și vin. Melchisedec acesta era preotul Dumnezeului celui Preaînalt”(Geneza 14:18), contextul e întâlnirea dintre Avram şi Melhisedec, care era preotul Dumnezeului Preaînalt. Într-o vreme în care idolatria îşi trăia perioada de aur, o vreme în care oamenii erau prinşi în capcana diabolică a închinării la zeităţi inventate, exista un om, probabil singurul, care îl cunoştea pe Dumnezeul adevărat şi îi servea ca preot. Personalitatea lui Melchisedec, un arhetip al Domnului Iisus, a fost atât de puternică, încât Avraam, adânc impresionat, îi dă zeciuială din toate. Putem învăţa de aici, în mod parantetic, faptul că Dumnezeu nu Se lasă niciodată fără o mărturie în lume, oricât de coruptă ar fi aceasta[18].
În Psalmul 57:2-4 citim despre David cum striga către Dumnezeul Preaînalt pentru a primi izbăvire şi pentru ca duşmanii lui să fie făcuţi de ruşine. Situaţia lui David este cruntă şi nu există nimeni altcineva care să poată interveni pentru el, decât El Elyon, Dumnezeul Preaînalt. Doar El are autoritatea şi puterea de a trimite izbăvirea, în bunătatea şi fidelitatea Sa. Iată adevărata măreţie a lui Dumnezeu!
Asaf, la rândul lui, în Psalmul 78:35 vorbeşte despre El Elyon atunci când relatează despre purtarea poporului evreu faţă de Dumnezeul lor şi despre păcatele lor. Atunci când, datorită păcatelor lor, Dumnezeu îi pedepsea, ei se întorceau la El, aducându-şi aminte că Dumnezeu este Stânca şi Izbăvitorul lor. De fapt, cine altcineva putea să-i izbăvească, cine altcineva putea să fie garantul binecuvântării lor, dacă nu El Elyon, Dumnezeul Preaînalt? Acest motiv este prezent şi în Psalmul 91:1-2, unde vedem că toţi care se adăpostesc la Dumnezeu sunt sub ocrotirea Celui Preaînalt. El este Dumnezeul în care ne putem pune încrederea. De fapt, Dumnezeu nu este doar Unul, ci şi Singurul Dumnezeu adevărat, şi de aceea numai la El găsim adăpost.
În cartea profetului Daniel sunt redate cuvintele lui Nebucadneţar, cunoscut în istoria seculară sub numele de Nabucodonosor, care descriu trezirea sa la realitate după un timp de rătăcire mentală. După ce şi-a revenit din licantropie sau zoopatie după spusele părintelui profesor Petre Semen la orele de curs, Nebucadneţar afirmă că Cel Preaînalt trăieşte etern şi stăpâneşte etern, este atotputernic şi suveran, nimeni nu I se poate opune, şi El nu dă socoteală nimănui. Iată cum un păgân, confruntat cu Dumnezeu, recunoaşte atributele Sale şi le proclamă binecuvântându-L. În mod parantetic, ne putem întreba de ce trebuie ca omul să fie confruntat într-un mod atât de dramatic cu Dumnezeu, ca Nebucadneţar, pentru a recunoaşte suveranitatea Sa atotputernică şi invincibilitatea Sa?
Însă pentru aceia care caută la Cel Preaînalt adăpost şi izbăvire, El arată bunătate şi fidelitate - şi ce bine este să ştim că Dumnezeul nostru e Cel Preaînalt! Dacă El este cu noi, cine mai poate fi împotriva noastră.

4.      Adonai Protectorul lui Israel în războie

     Deoarece Dumnezeu Se revelează ca Domn şi Stăpân, Adonai merită toată cinstea şi supunerea. În zilele noastre, când toţi aleargă după foloasele lor şi nu după ale lui Iisus Hristos, „Pentru că toți caută ale lor si nu ale lui Hristos" (Fil.2:21), ne facem un mare bine dacă ne oprim să medităm asupra acestui Nume al lui Dumnezeu. De fapt cred că uităm cuvintele epiclezei „Ale Tale dintru ale Tale”.
În cartea Genezei avem menţionat acest Nume în contextul unei discuţii dintre Dumnezeu şi Avraam. De fapt, Dumnezeu îi vorbeşte lui Avraam într-o vedenie şi îl încurajează să nu se teamă, fiindcă El este scutul său, El îl apără, dar tot El este şi răsplata sa cea foarte mare. Avram răspunde promisiunilor divine folosind apelativul Adonai, sugerând poziţia şi autoritatea Aceluia la care el apelează. Aşa cum arată un scriitor de sorginte palestineană, numele Adonai semnifică posesiunea şi stăpânirea lui Dumnezeu peste fiecare om[19], şi de aceea El cere ascultare nelimitată şi necondiţionată de la toţi oamenii. Totuşi, spre deosebire de termenul Ba’al (posesor), Numele Adonai arată o relaţie bazată pe dreptul lui Dumnezeu de Creator şi pe suveranitatea Sa absolută;  ceea ce despre o zeitate denumită Ba’al nu se poate spune. O mai bună traducere a exclamaţiei lui Avram din Geneza 15:2 ar fi deci „Stăpâne Doamne“ şi nu „Doamne Dumnezeule“, deoarece Avram spune: „Adonai Yahweh“[20]. Mai mult, Adonai tradus prin Domnul înseamnă, după cum reiese din rădăcina cuvântului, învăţător, Stăpân sau Conducător.
      În cartea lui Iosua avem alte împrejurări în care apare Numele Adonai, şi anume la trecerea Iordanului, când Iosua încurajează poporul, arătând că garanţia prezenţei divine în mijlocul lor este chivotul lui Adonai. Ce lucru mare şi minunat putea fi pentru Iosua şi oamenii lui să vadă că Domnul şi Stăpânul lor este în fruntea lor şi îi călăuzeşte! Şi ce frumos se exprimă Iosua spunând: „...Chivotul Domnului, Dumnezeului întregului pământ“, câtă onoare îi acordă el lui Dumnezeu şi cum recunoaşte el măreţia Sa! Se cade ca şi noi la rândul nostru să vorbim în aceiaşi termeni despre Dumnezeu, căci I se cuvine.
    În cartea profetului Miheia, Dumnezeu însuşi îşi spune Adonai într-o profeţie adresată israeliţilor. în această revelaţie divină, Dumnezeu promite că va da victorie poporului Său împotriva celor care îi sunt duşmani. Garanţia victoriei lor este însuşi Adonai, Domnul întregului pământ! „Scoală-te și calcă în picioare pe fiica Sionului; că voi fi cornul tău de fier și copitele tale de aramă! Tu vei zdrobi popoare multe și pradă luată de la ele, Domnului o vei închina și bogățiile lor Stăpânul a tot pământul” Miheia (4;13). Trebuie meditat bine asupra acestui verset, pentru că știm din istorie, popoare multe s-au ridicat și imperii ce păreau inexpungabile sunt doar o amintire astăzi, tocmai din cauza lipsei de credință.
Oare noi, care suntem fiii lui Dumnezeu, putem ignora faptul că Tatăl nostru ceresc este Adonai, Domnul întregului pământ, învăţătorul şi Conducătorul suprem? Putem noi oare să gândim, să vorbim sau să ne purtăm de parcă El ar fi un idol oarecare?

5.Dumnezu careVede (El Roi)[21]


   Întrucât Sara, soţia lui Avram, era stearpă şi nu a mai avut răbdare, şi poate nici suficientă credinţă ca Domnul să lucreze, a luat iniţiativa şi a dat pe roaba ei Hagar (Agar) de soţie lui Avram, ca măcar astfel să aibă un copil. Când evenimentul aşteptat s-a produs, Hagar a dispreţuit-o pe stăpâna ei, iar aceasta, profund jignită, a făcut din viaţa sclavei un iad, având mână liberă din partea soţului ei.
În urma purtării aspre a stăpânei, sclava a fugit în deşert şi a încercat să-şi ducă viaţa lângă un izvor de apă. Însă Dumnezeu a găsit-o sau mai bine zis nu a uita-o chiar şi în deşert şi i-a poruncit să se întoarcă la stăpâni. Frumoasă perspectivă pentru Hagar, dar dulceaţa promisiunii divine în legătură cu fiul care i se va naşte i-a dat puterea să se întoarcă şi probabil să primească pedeapsa cuvenită pentru fapta ei. În acest tumult de evenimente, în momentul în care Dumnezeu Se adresează lui Hagar, ea exclamă: „Tu eşti Dumnezeu care mă vede!“ adică „Tu eşti El Roi!“
Grigore de Nazians afirmă că Numele Theos dat lui Dumnezeu derivă din verbul aithein, a arde, însă Ioan Damaschin arată că Theos poate să vină la fel de bine de la theein (a alerga, a înconjura toate)[22] sau de la theasthai, care înseamnă a vedea totul. Chiar dacă acest raţionament parantetic poate să nu fie corect, afirmaţia lui Hagar arată un adevăr fundamental: Dumnezeu vede toate lucrurile. El vede şi ce este bine, şi ce este rău, vede nu doar faptele noastre, ci şi gândurile noastre. El vede şi nevoile şi necazurile noastre, dar vede şi fuga noastră de răspundere.
În Psalmul 32:8, Dumnezeu promite într-o cântare a lui David că va avea privirea îndreptată asupra sa. Ce minunat, Dumnezeu care vede totul, El Roi, va avea privirea îndreptată asupra omului pe care îl iubeşte şi veghează asupra sa zi şi noapte!
Cu siguranţă, un aspect al atotcunoaşterii lui Dumnezeu este faptul că El vede toate lucrurile. Ar trebui să ţinem cont de acest adevăr, în umblarea noastră sub privirile atente ale lui El Roi, Dumnezeul care vede.
 
5. Dumnezeu cel Atotputernic povățuitorul lui Moise El Shaddai[23]
     Când Avram a avut 99 de ani, Dumnezeu i S-a arătat şi i-a zis: „Eu sunt El Shaddai, Dumnezeul cel Atotputernic. Umblă înaintea Mea şi fii fără prihană“ (Geneza 17:1).
    Aşa cum am arătat deja, particula El este un termen general pentru divinitate în lumea semitică şi mai ales în religia canaanită, în care El este căpetenia supremă şi absolută a zeilor. Mai trebuie adăugat că în limba akkadiană termenul „sadu“[24], adică munte, este asociat sau aplicat zeităţilor. Numai cine a văzut un munte poate înţelege mesajul cuprins în Numele El Shaddai: permanenţa, măreţia, puterea şi invincibilitatea lui Dumnezeu.
Atunci când Isaac îl binecuvântează pe Iacob, în Geneza 28:1-3, el foloseşte Numele El Shaddai pentru Dumnezeu, arătând astfel că binecuvântarea dată de om (aşa cum el şi-a binecuvântat deja fiul ) este nimic, dacă nu este aşezată în contextul binecuvântării date de Dumnezeul cel Atotputernic. N-ar fi rău ca şi noi să ţinem cont de acest adevăr atunci când dorim să binecuvântăm pe cineva.
În Geneza 35:11 citim că Dumnezeu, arătându-Se lui Iacob a doua oară, îi promite că-i va schimba numele din Iacob în Israel şi, lucru deosebit de important, Dumnezeu Se declară a fi El Shaddai, Dumnezeul cel Atotputernic. Dumnezeu face această afirmaţie pentru a conştientiza în mintea şi inima lui Iacob faptul că El este garantul viitorului său şi al bunătăţii sale. De fapt, Iacob deja auzise acest Nume din gura tatălui său, dar acum îl aude chiar din gura lui Dumnezeu! Cu siguranţă că mesajul a avut un impact profund în conştiinţa lui Iacob. El înţelege că Dumnezeu a Cărui protecţie şi binecuvântare o cerea Isaac pentru sine este Dumnezeul care a fost cu el în toate împrejurările vieţii sale aventuroase şi Acela care vrea să-l binecuvânteze în continuare.
Freedman afirmă că de fapt El Shaddai înseamnă „Cel care hrăneşte“, „Care poartă de grijă“, iar Gabhart arată că puterea lui El Shaddai se relaţionează la legătura tandră a lui Dumnezeu cu copiii Săi, în sensul că El este protectorul lor, Cel care le împlineşte nevoile, Cel care îi susţine şi le face bine. Aceste aspecte merită să fie luate în considerare atunci când medităm asupra relaţiei noastre cu Dumnezeu şi ne facem planuri pentru zilele care ne stau înainte.
La începutul misiunii lui Moise, după ce vizita făcută faraonului a adus doar necazuri în plus poporului evreu, Dumnezeu i-a vorbit lui Moise (Exod 6:2-3) ca să îl întărească, spunându-i: „Eu sunt Domnul. M-am arătat lui Avram, lui Isaac şi lui Iacob ca Dumnezeul cel Atotputernic, dar n-am fost cunoscut de ei sub Numele Meu ca Domnul“. Delicata intervenţie a lui Dumnezeu într-un moment de criză în viaţa lui Moise s-a dovedit a fi oportună şi a stabilit echilibrul lăuntric al omului lui Dumnezeu. Moise a înţeles că predecesorii săi L-au cunoscut pe El Shaddai, Dumnezeul cel Atotputernic, dar el îl cunoaşte pe Dumnezeu ca Domnul (Yahweh), şi în felul acesta Dumnezeu îi arată că este deosebit de predecesorii săi, e un ales al Domnului. Conştienţa acestui adevăr îl urmăreşte apoi pe Moise şi îi dă puterea să ducă la bun sfârşit însărcinarea primită de la Dumnezeu.
Împreună cu Moise putem înţelege că Dumnezeu transcende veacurile, că El Se revelează copiilor Săi, aleşilor Săi şi are pe inimă situaţia poporului Său ales. Dumnezeu este El Shaddai, Dumnezeul cel Atotputernic, suveran absolut, aflat la cârma istoriei naţiunilor, dar şi la cârma istoriei personale a servitorilor Săi.
Aproape 1.000 de ani mai târziu, într-o profeţie adresată Babilonului prin gura profetului Isaia, Dumnezeu îşi anunţă judecata şi spune: „Gemeţi! Căci ziua Domnului este aproape: ea vine ca o pustiire a Celui Atotputernic!“ Nu oricine este acela care se va judeca cu Babilonul, ci însuşi Dumnezeul cel Atotputernic! Nu oricine se va prăvăli peste Babilon, nimicind totul în calea sa, ci Muntele! Teribile cuvinte şi teribilă judecată! De judecata unui asemenea Dumnezeu nu exista scăpare, El este atotputernic şi nimeni şi nimic nu-L poate opri.
În cu totul alte împrejurări, profetul Ezechiel aflat lângă râul Chebar, în al cincilea an al sclaviei regelui Ioachin (Ezechel 1:2), vorbeşte despre Dumnezeu ca despre El Shaddai (Ezechel 1:24). în vedenia avută, Ezechiel aseamănă vâjâitul aripilor heruvimilor cu vocea Dumnezeului cel Atotputernic, cu vuietul unor ape mari. Numai un Dumnezeu atotputernic poate avea o asemenea voce, şi poate că nu greşim dacă spunem că dacă Dumnezeu Se aseamănă cu un munte în ceea ce priveşte atributele Sale, imaginea muntelui se poate transpune în sunetul unor ape mari în ceea ce priveşte vocea divină.
Ştim că Numele El Shaddai a servit ca Nume în perioada patriarhilor, până la Moise, dar nu era de uz cultic sau ritual, ci moral şi etic. într-adevăr, imaginea lui Dumnezeu ca Munte este sugestivă, şi în domeniul moral şi etic al umblării noastre cu Dumnezeu reprezintă o imagine de referinţă în ceea ce priveşte autoritatea şi fermitatea de neclintit.

6.Dumnezeul Etern - El Olam[25]

      Dacă Dumnezeu este ca un munte fiindcă are toată puterea şi măreţia, El e ca un munte şi pentru că este etern. Traducerea expresiei atta hu din Psalmul 102:27, reluată în Evrei 1:12, este „Tu eşti acelaşi“ şi reflectă atât eternitatea, cât şi caracterul neschimbat al lui Dumnezeu.
În Geneza 21:33, după legământul făcut de Avraam cu Abimelec, vedem că-L invocă pe El Olam, Dumnezeul Etern. Invocarea acestui Nume a fost necesară, întrucât jurământul făcut a avut un caracter permanent în efect, şi cine altcineva putea oficializa şi sfinţi acest jurământ decât Dumnezeul Etern? Caracterul Său etern şi neschimbat dă autoritate şi efect jurământului făcut, şi Avraam dovedeşte astfel că ştie în faţa cărei autorităţi sau în faţa cărui martor a încheiat el jurământul cu pricina.
În cartea profetului Isaia, în Isaia 40:12-31, Dumnezeu Se descrie pe Sine ca şi Creator atotputernic şi Se pune în antiteză cu idolii neputincioşi, folosind la un moment dat în versetul 28 Numele El Olam, Dumnezeul Etern. Dacă toate lucrurile sunt trecătoare, dacă toate aspectele Naturii divine reflectate în creaţie au caracter trecător (fiindcă creaţia e trecătoare), eternitatea Sa în schimb nu este ceva relativ, ceva efemer. Cerul şi pământul vor trece, dar Dumnezeu a fost, este şi va fi.
Cuvintele lui Dumnezeu se arcuiesc peste timp şi ne înfăţişează şi nouă, ca şi poporului ales, eternitatea Sa şi caracterul Său neschimbat. Faptele şi vorbele noastre pot fi îndoielnice, dar ceea ce spune sau face Dumnezeul Etern are caracter autoritar şi permanent.

Yahweh Rafa
   Moise a pornit cu poporul Israel de la Marea Roşie şi, după trei zile de mers în deşert, nu au mai găsit apă. La Mara era apă, dar nu se putea bea, şi poporul a murmurat împotriva lui Moise, deci implicit împotriva lui Dumnezeu.
Soluţia lui Dumnezeu pentru problema poporului a fost o bucată de lemn pe care Moise l-a aruncat în apă, şi aceasta a devenit potabilă; chiar dacă acest lemn a fost o soluţie de moment, el indică fără cuvinte soluţia ultimă sau supremă pentru popor şi anume Domnul Dumnezeu însuşi.
Dumnezeu le promite evreilor la Mara că dacă vor lua aminte la vocea Lui, dacă vor face voia Sa şi vor păzi poruncile Lui, El nu-i va lovi cu nici una din bolile cu care a lovit Egiptul. Garanţia acestei afirmaţii plină de conţinut este chiar Numele de care Se foloseşte Dumnezeu: Yahweh Rafa[26].
Această garanţie divină dăinuieşte peste secole şi ne asigură şi pe noi de puterea lui Dumnezeu de a ne vindeca de boli, dar ce este chiar mai important, Dumnezeu, şi numai El, ne poate vindeca de cele mai grave boli: cele sufleteşti şi cele spirituale.
Sunt unii care spun că, întrucât există suferinţă, se poate spune că Dumnezeu este binevoitor, dar oarecum neputincios, sau este atotputernic, dar oarecum răuvoitor, sau este chiar neputincios şi răuvoitor; însă noi ştim din Sfânta Scriptură şi din viaţa noastră de zi cu zi că Dumnezeu este atotputernic şi binevoitor, şi atunci când alege să nu ne vindece de vreo boală sau infirmitate, face acest lucru în suveranitatea Sa, îşi exercită divinitatea şi o face în mod didactic. Uneori, Dumnezeu îngăduie un rău oarecare pentru a ne putea binecuvânta cu un bine şi mai mare. Şi să nu uităm că uneori Dumnezeu sacrifică ceea ce se poate vedea pentru a ne duce la o mai mare asemănare cu Fiul Său în cele lăuntrice.
Şi chiar dacă pe acest pământ rămânem nevindecaţi de anumite boli fizice, psihice sau chiar spirituale, credem cu tărie şi proclamăm vindecarea definitivă şi totală de care ne vom bucura în cer, în prezenţa gloriei Sale, în prezenţa Domnului care ne vindecă.


Domnul este Steagul meu – Yahwe Nissi

Nu cu mult timp după prima lună petrecută de Israel în deşert, a venit Amalec să se lupte cu evreii la Refidim, fără să ştie că astfel îşi pecetluieşte soarta în mod dramatic şi încă pentru totdeauna.
Moise a dat ordin lui Iosua să aleagă nişte bărbaţi cu care să-i înfrunte pe amaleciţi, promiţând că el va sta în timpul luptei pe vârful dealului, cu toiagul lui Dumnezeu în mână. Iosua s-a dus la luptă, iar Moise şi-a ocupat locul, ambii lucrând sub binecuvântarea lui Dumnezeu. Când Moise îşi ridica mâna, erau mai tari evreii, iar când îşi lăsa mâna în jos, erau mai tari amaleciţii, aşa că Aaron şi Hur, văzând că Moise oboseşte, l-au aşezat pe o piatră şi i-au sprijinit mâinile în tot timpul luptei, asigurând astfel victoria lui Israel.
Ca urmare a acestui eveniment îmbucurător, Moise a construit un altar şi i-a pus numele Yahweh Nissi, Domnul este Steagul (Stindardul) meu. Aceasta dovedeşte că Moise a văzut în mod direct realitatea şi a înţeles că nu vitejia lui Iosua şi a oamenilor săi, şi nici mijlocirea sa nu au câştigat victoria, ci Dumnezeu însuşi. Cuvintele „Domnul este Steagul meu“ arată că Dumnezeu e ceea ce ne reprezintă sau ceea ce ne defineşte, respectiv înrolarea în serviciul Său, Dumnezeu ne dă demnitate şi este garanţia victoriei noastre.
Aceia care se bizuie pe capacităţile proprii, pe relaţiile pe care le au, aceia care se bizuie pe orice altceva decât pe puterea şi sfinţenia lui Dumnezeu sunt sortiţi eşecului, în timp ce aceia care îl declară pe Dumnezeu conducător şi îl proclamă în consecinţă se vor bucura de izbândă. Dumnezeu este un suveran atotputernic şi neschimbat, care Şi-a călăuzit poporul prin deşert, l-a trecut Iordanul şi l-a dus în ţara promisă. Se merită cu adevărat să lupţi sub steagul unui astfel de Dumnezeu!



8. Domnul care vă Sfințește (Yahwe Mekodishem)
    Pentru ca să-Şi arate gloria pe măsura înţelegerii poporului Său, Dumnezeu le-a dat reguli pentru construirea tabernacolului, a mobilierului său şi reguli pentru hainele preoţeşti. Şi imediat după aceste detalii, Dumnezeu dă poruncă pentru ţinerea Sabatului, ca semn din care se va cunoaşte că Dumnezeu este Yahweh Mekodishem[27], Domnul care îi sfinţeşte (Exod 31:13). Ideea de sfinţenie şi de sfinţire prezentă în contextul construirii tabernacolului este astfel continuată pe planul sărbătorilor religioase.
Într-adevăr, Dumnezeul cel Sfânt trebuie să-Şi transmită sfinţenia, şi pentru că este sfânt, El poate sfinţi. Ceea ce se întâmplă e că Dumnezeul drept îşi transmite neprihănirea (conformarea cu standardul divin) către păcătoşi şi îi îndreptăţeşte d propriei Sale naturi. El caută mereu să-i elibereze pe păcătoşi, pe cei care au eşuat, dar nu este un vânător de greşeli. întrucât sfinţirea înseamnă separare de ceva anume şi separare pentru ceva anume, pe lângă faptul că sfinţirea înseamnă o relaţie, în Vechiul Testament persoanele sau obiectele sfinte (sacre) sunt cele separate de cele obişnuite din viaţa de fiecare zi şi sunt dedicate servirii lui Dumnezeu.
Şi, interesant, ideea fundamentală din spatele cuvântului ebraic tradus „îndreptăţit“ (justificat), este aceea de a corespunde unui standard sau unei norme, ceea ce este opusul caracterului capricios şi arbitrar atribuit zeităţilor Orientului Apropiat antic.
Putem uşor deduce că orice practică religioasă ar fi avut evreii, Dumnezeu e Acela care îi sfinţeşte, lucru valabil şi pentru noi în ziua de astăzi. Omul, prin propria sa putere, nu se poate sfinţi, dar poate să se încredinţeze lui Dumnezeu, se poate dedica Lui şi, în contextul acestei dedicări, gesturile sau acţiunile sale vor fi socotite ca instrumente ale sfinţirii. Spre deosebire de celelalte popoare, care şi ele îşi aveau oamenii „sfinţi“ şi obiectele „sfinte“, în cazul evreilor, Dumnezeu îşi împărtăşeşte sfinţenia cu poporul Său, ceea ce la popoarele păgâne este imposibil de realizat. Totuși și la evrei, Moise încredințează transportarea chivotului leviților, o categorie aparte, un neam al preoților care mergeau întotdeauna în fața taberei[28].
În acest proces al sfinţirii, Dumnezeu este Cel care îl învaţă pe om cum să se delimiteze de păcat şi să se dedice servirii Sale. Dacă Dumnezeu nu îşi transmite sfinţenia către oameni, aceştia neputându-se sfinţi din propria putere, comuniunea cu Dumnezeu e exclusă; aceasta, deoarece sfinţenia oferă cadrul comuniunii cu Dumnezeu, şi nimic întinat nu poate sta în prezenţa sfinţeniei Sale. (I Samuel 6-19-20).

9. Dumnezeul Gelos, „El Qanna” Purtarea Chivotului în Războie

    După teribila păcătuire a poporului prin închinarea la viţelul de aur făcut de propriile lor mâini, Dumnezeu a înnoit legământul Său cu poporul, prin intermediul lui Moise. Dumnezeu le-a promis că vor vedea minuni cum nu au mai fost şi că vor vedea lucrarea Domnului, dar le-a şi poruncit să nu facă alianţă cu popoarele ţării în care vor intra.
Mai mult decât atât, evreii trebuiau să distrugă altarele idolatre, stâlpii idolatri şi orice loc de venerare a idolilor, fiindu-le interzisă venerarea acestor zeităţi locale. Dumnezeu îşi însoţeşte porunca cu un Nume care îi arată caracterul: El Qanna[29], Dumnezeul gelos. Dar gelozia lui Dumnezeu este manifestarea iubirii sfinte a lui Dumnezeu faţă de poporul Său. Dumnezeu este un suveran atotputernic, stăpânul poporului Său, care poartă de grijă poporului Său, îl călăuzeşte, îl vindecă, îl sfinţeşte şi vrea să aibă comuniune cu el.
Cuvintele din Deuteronom 4:24 sună ca o avertizare referitoare la gelozia divină: „Domnul Dumnezeul tău este un foc mistuitor, un Dumnezeu gelos“. Aşa cum nu ne putem juca cu focul obişnuit, tot aşa nu ne putem juca cu focul geloziei divine. Iubirea lui Dumnezeu este ca un foc care mistuie orice infidelitate. Gelozia Sa nu este destinată să stârnească teroare, ci să îndrume omul spre relaţia de iubire faţă de Dumnezeu, în sfinţenie.
O bună modalitate de a ne delimita de orice sursă de infidelitate este nimicirea ei sau, dacă nu se poate, atunci participarea la sfinţenia lui Dumnezeu, care ne va da puterea să ne separăm de păcat, de idolatrie şi să ne dedicăm lui Dumnezeu, în iubire şi sfinţenie.

10. Domnul Păcii
    Poporul evreu era terorizat de madianiţi[30], ca pedeapsă divină, dar la un moment dat Dumnezeu intervine totuşi, pentru a-Şi elibera poporul de această teroare. El alege pe Ghedeon ca instrument al eliberării şi îl cercetează, revelându-i ce lucrare mare va avea de împlinit pentru popor şi pentru Dumnezeu.
Ghedeon, speriat de vizita divină, este convins că va muri fiindcă a văzut pe îngerul Domnului, însă Domnul îi spune: „Fii pe pace, nu te teme, căci nu vei muri“. Aceste cuvinte ieşite din gura Domnului îl marchează atât de profund pe Ghedeon, încât construieşte un altar în acel loc şi îi pune numele Yahweh Shalom, Domnul păcii.
Dacă Moise a construit un altar căruia i-a pus numele Yahweh Nissi, iată că Ghedeon pune un alt nume altarului construit de el, şi pe bună dreptate. Construirea altarului, ca gest simbolic, dovedeşte supunerea lui Ghedeon faţă de Dumnezeu, atitudinea sa de închinare şi de cinstire a Lui, dar are şi rolul de a comemora întâlnirea dintre Dumnezeu şi om. Cuvintele Domnului aducătoare de pace lăuntrică lui Ghedeon au însoţit mesajul de pace pentru poporul Israel, pace care urma să vină în urma eliberării de teroarea madianită.
Acelaşi lucru putem să-l vedem şi astăzi atât în viaţa noastră, cât şi în viaţa celor din jurul nostru. Se spune că una dintre problemele fundamentale ale omenirii este alienarea, adică înstrăinarea, unii merg până acolo încât definesc păcatul ca alienare şi în consecinţă definesc salvarea (mântuirea) ca îndepărtarea alienării, adică împăcarea cu sinele şi cu semenii; noi trebuie să arătăm că alienarea este doar un rezultat al păcatului şi nu păcatul în sine. Şi o dată ce afirmăm acest lucru, putem arăta în continuare că Dumnezeu este Acela care aduce pacea, atât în relaţia omului cu Dumnezeu, cât şi în relaţia omului cu sinele, cu semenii şi cu natura înconjurătoare. Numai Dumnezeu poate rezolva problema alienării noastre.
Cuvintele lui Ghedeon sunt adevărate, Dumnezeu doreşte pacea, deşi El este şi un foc mistuitor: acţiunile Sale prin care Se revelează pe Sine oamenilor, prin care îşi transmite sfinţenia oamenilor, prin care le arată iubire şi purtare de grijă, prin care îi călăuzeşte şi îi vindecă, sunt menite să restabilească pacea, cea dintre Dumnezeu şi om şi cea dintre oameni. Numai Yahweh Shalom, Domnul păcii, poate face acest lucru.



10. Domnul Oștirilor Yahweh Sabaoth Groaza Necredincioșilor

„ Se pare că aceeași  credință în prezența lui Iahve, prin chivotul sfânt o împărtășeau și unele popoare străine de Israel, cum ar fi fost, spre exemplu, locuitorii cetății Betșemeș” [31]. Nu trebuie făcută o confuzie, prezența chivotului era doar un semne vizibil pentru păgâni, în realitate nu obiectul în sine era moartea păgânilor, ci prezență lui Dumnezeu care se revărsa asupra poporului și a chivotului implicit ( I Samuel 4,3-8).
      Serviciul profetic începe o dată cu Samuel şi continuă până la captivitatea babiloniană. Samuel este un om deosebit şi un profet deosebit, în momentul în care îl unge rege pe Saul, Samuel rosteşte o profeţie, în care lui Saul i se deschide o perspectivă deosebită, dar acesta se poartă atât de rău, încât Dumnezeu ajunge să regrete că l-a încoronat. O altă profeţie ce va marca viaţa lui Saul (care nu a fost prea lungă de la acest moment încolo), vine tot prin Samuel şi conţine porunca lui Dumnezeu de a nimici pe amaleciţi şi toate posesiunile lor. în acest mesaj, Dumnezeu Se numeşte pe Sine Yahweh Sabaoth (evr. Ţăbaoth), Domnul oştirilor (1 Samuel 15:2).
Există trei sugestii referitoare la înţelesul expresiei Domnul oştirilor: se referă la forţele pământeşti ale armatelor israelite, se referă la oştirile cereşti ale astrelor sau se referă la oştile îngereşti din cer. În cazul de faţă putem afirma fără rezerve că Dumnezeu lasă să se înţeleagă faptul că El este comandantul suprem al israeliţilor, dar Numele Său implică şi celelalte două aspecte menţionate mai sus. Iudaismul ajunge să conceapă treptat un Dumnezeu care nu stă nicăieri, ci merge mereu în fruntea poporului Său, participă la toate evenimentele sale istorice; deci un Dumnezeu temporal, istoric, care nu locuieşte într-o lume „de dincolo“, ci îşi conduce poporul spre epoca mesianică. Această imagine a lui Dumnezeu nu descrie doar pe Yahweh Nissi, ci şi pe Yahweh Sabaoth, Domnul oştirilor, comandantul suprem care îşi conduce poporul la luptă, şi primul care trebuie să execute ordinele Sale este regele Israelului.
A doua parte a Psalmului 46 pune în antiteză regatele pământeşti şi suveranitatea lui Dumnezeu, iar în versetele 7 şi 11 citim despre Yahweh Sabaoth, Domnul oştirilor, care este Cel care îşi păzeşte poporul, care instaurează pacea (doar El este şi Yahweh Shalom!) şi care îşi exercită Dumnezeirea pe faţa întregului pământ. Această suveranitate a Sa absolută este proclamată şi de serafimii care îl înconjoară şi strigă: „Sfânt, sfânt, sfânt este Domnul oştirilor! Tot pământul este plin de mărirea Lui!“, (Is cap 6) ceea ce ne face să înţelegem că Dumnezeu este şi comandantul suprem al oştilor de îngeri, precum şi conducătorul suprem al universului.
În profeţia adresată Asiriei, Dumnezeu Se declară Yahweh Sabaoth, Domnul oştirilor, care Se va război cu asirienii şi îşi va elibera poporul. Nimeni nu I se poate împotrivi şi nimeni nu-I poate zădărnici planurile. Pe cât este de adevărat că Dumnezeu doreşte pacea, pe atât este de adevărat că El nu tolerează nici idolatria şi nici răzvrătirea, ci ia atitudine - şi aceasta cu atât mai mult când aceste lucruri îi apasă poporul şi copiii iubiţi ai poporului Său.
Acestui Dumnezeu ne închinăm noi, pe El îl proclamăm şi sub conducerea Sa suverană ne luptăm pentru gloria Sa, iar El Se aruncă în luptă şi ne aduce victoria şi izbăvirea.
   După analiza efetuată, observăm că Dumnezeu are multe nume și totuși noi nu-i știm Numele. Prin felul Lui de a fi, știm oarecum ce este și ce dorește de la noi. Știm că este iubitor, drept, Sfânt și nu îi plac păgânii care se închină la statui moarte sau la diavoli. Totodată am observat că lucrarea Sa se revarsă peste oameni prin pronia Sa cum o numesc Sfinții Părinți, dar dacă nu îi implinim poruncile își întoarce fața de la noi după cum ne mărturisește psalmistul și ajungem batjocora păgânilor sau a necredincioșilor. Așadar să luăm aminte și să învățăm din greșelile popoarelor, decât să repetăm și noi aceleași greșeli care vor avea efect de bumerang asupra noastra îndoit. Desigur, mai sunt și alte nume care le găsim în Vechiul Testament dar nu le-am amintit aici pentru a nu enumera în mod exaustiv.












[1] Pr.Prof Dr. Petre Semen, Arheologie Biblică în Actualitate, editura Trinitas, Iași, 2008, p. 163
[2] Philip Gardiner, Chivotul, Giulgiul și Fecioara Maria, Editura Nemira, București, 2009, p.95
[3] Pr.Prof Dr. Petre Semen, op cit;... p. 163
[4] https://ro.wikipedia.org/wiki/Salcâm
[5] Pennick, N., Sacred Geometry, Chievely, Capall Bann, 1994, p.65
[6] Pr.Prof Dr. Petre Semen, op cit;... p. 163


[7] Philip Gardiner, op cit;... p.95
[8] Ibidem, p.95
[9] Wise, Michael, Abegg, Martin și Cook, Edward, The Dead Sea Scrolls, Londra, HarperCollins, 1999, p.183
[10] Ibidem, p.189
[11] Cabaliștii și evreii au acest crez, Sfântul Iustin Martirul și Filosoful în dialogul cu iudeul Trofin amintește de această teorie, pe care o combate amintind că Dumnezeu este Creatorul și nu era cazul să stea la sfat cu îngerii Săi.
[12] Vladimir Petercă, De la Abraham la Iosua, Institutul Teologic Romano-Catolic București, 1996, p.96
[13] Zollschan, G.K, Schumaker, J.F și Walsh, G.F., Exploring the Paranormal, Londra, Prism Unity, 1989, p.255
[14] Vladimir Petercă, op cit;.. p.96
[15] Sfântul Ioan Damascchin, în lucrarea sa Dogmatica, dezvoltă și explică pe larg imuabilitatea și atemporalitatea lui Dumnezeu
[16] Carr-Gomm, Sarah, Dictionary of Symbols in Art, Londra, Duncan Baird Publishers, 1995, p.111
[17] Ibidem, p.113
[18] Die Laden Jahwes in Geschichtserzahung, Sage und Lieb, în  <<Das Altertum>> 14 (1968), p.p 125-131
[19] Milgrom, Jacob, The JPS Torah Commentary: Numbers, New York, Jewish Publication, 1990, p.27
[20] Ibidem, p.33

[21] HERRMANN, S., Der Name Ihwh3 in den Inschriften von Soleb, Ierusalem, 1967 (în  <<Fourth World Congress of Jewish Studies>>), p. 196
[22] Pentru că Dumnezeu este aspațial și necircumscris
[23] Freedman, D.N., The Original Name of Jacob, <<Israel Exploration Journal>> 13, 1963, p. 127
[24] Ibidem, p.127
[25] JHONSON, A.R., The Cultic Prophet, <<Ancient Israel>> 2, 1962, p.36
[26] Ibidem, p. 38
[27] Philip Gardiner, Chivotul, Giulgiul și Fecioara Maria, Editura Nemira, București, 2009, p.209
[28] Pr.Prof Dr. Petre Semen, Arheologie Biblică în Actualitate, editura Trinitas, Iași, 2008, p. 163

[29] STAMM, I.I., Der Dekalog im Lichte der neueren Forschung, Bern-Stuttgart, 1962, p.18
[30] ZYL, A.H. van, The Moabites, Lieden, 1960, p. 157
[31] Pr.Prof Dr. Petre Semen, op cit;... p. 164