luni, 10 august 2015

Pericopa Lunaticului




                                           
    Sf. Evanghelist Matei  la capitolul XVII versetele de la 14- 23, amintește de un copil lunatic; Sf. Evanghelist Luca care era medic, scrie și el de minunata vindecare dar amintește un amănunt în plus, și anume că făcea spume la gură  Cap IX; 39; al treilea siinoptic Sf. Evanghelist Marcu, relatează și mai bine, spunând că „... face spume la gură și scrâșnește din dinți și înțepenește... „ (Cap IX; 19). Dacă vom studia dicționarele explicative ale limbii române, ediții mai vechi și mai noi, vom observa că sensul de lunatic este foarte larg. Definesc termenul ca însemnând somnambul, nebun, un om care este zăpăcit, ciudat și cu halucinații, fantastic cu preocupări bizare.
   Adevărat este că acest copil, era deranjat de demon când era lună plină și de aici i se trage „manifestarea bizară, ciudată” de lunatic. Dacă stăm și cugetăm, de ce demonul îl șicana la lună plină ? Răspunsul ar putea fi următorul; prin faptul că luna după remarca sfântului Vasile îi poate crea omului o anumită stare de disconfort, în special când se produce fluxul și refluxul mărilor și a oceanelor (fluvii etc) prin apropierea sau îndepărtarea acestui astru natural, omul care este creat asemenea pământului (75% ape și 25 % uscat) 75 % apă și restul oase, se produce o oarecare stare de agitație. Alibiul diavolului aici este de a îi face pe oameni să creadă sau să dea vina pe creația lui Dumnezeu, pe lună ca fiind „făcătoare de rău”.
    Observăm că evangheliștii amintesc de înțepenit și spume la gură. Simptomele descrise de ei sunt ale unui om bolnav de epilepsie, simptome care i-a făcut pe unii să creadă până în ziua de azi că un om bolnav de această neplăcută boală[1] este o boală a demonizaților. Dacă vom citi cartea Idiotul scrisă de marele Dostoievski, vom observa că personajul principal prințul Mîșkin, suferea de această boală a „demonizaților” . În realitate el era eticul și virtosul ce se îndrepta cu repeziciune spre vârful Muntelui celor Virtuoși și trăia printre demonizați bețivi, ce-i drept nesuferinzi de spume la gură, dar cu mintea țeapăna sau înțepenită în vodcă și spume porcești la gură când se jigneau pentru fleacuri.
   Trecând peste cele două înșelăciuni ale lui satan care a încercat să păcălească oamenii prin modul lui de acționare, dând vina pe lună și ofensarea copilului în timpul bolii din vorbele Mântuitorului extragem esența. ...Acest ne-am de demoni cu nimic nu poate ieși, decât numai cu rugăciune și cu post”. (Mc 9;29). Adeseori în mănăstiri sau printre oameni auzim sintagma „ post și rugăciue”, la Hristos este total invers, pentru că El știe că nu poate posti toată lumea din cauza slăbiciunii trupului sau din binecuvântate pricini cum adesea numim noi, dar rugăciunea poate fi rostită de toți oriunde de la mut pâna la paralizatul la pat.
    În concluzie Biserica Ortodoxă a rânduit această pericopă în timpul postului Adormirii Maicii Domnului, pentru a arăta puterea postului și necesitatea lui.  Ordinea cuvintelor pronunțate de Hristos, nu au fost la întâmplare pentru că diferența dintre postitori și diavoli nu este nici una, dar între rugător și mândru este de la cer la pământ.
      



[1] * Neplăcută o numesc eu, deși Dostoievski spune că noi muritorii obișnuiți nu știm cât de bine se simt ei o secundă, săracii bolnavi pe care-i compătimim.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu