vineri, 1 mai 2015

Ermenie în Iconografia Catedralei din Bistrița




                                         

   Participând la sfintele slujbe din Catedrala Sfinții Apostoli Petru și Pavel am observat anumite picturi interesante.
    Pe absida din partea stângă deasupra catapetesmei se află pictat „ Sfântul Solomon”. Nu știu după ce criterii sau canoane a pictat pictorul, dar din punct de vedere scolastic, canonistic, în Vechiul Testament, proorocii și oamenii cu viață curată erau numiți „Drepți”. Dacă vom citi Sfânta Evanghelie de la Întâmpinarea Domnului ( 2 feb) observăm ca bătrânul Simeon este numit drept. Trecând peste această noțiune de semantică, mai înteresant este că Solomon nu prea are ce căuta în rândul „sfinților” din cauza poligamismului. Deși Dumnezeu la început îi dăruiește înțelepciune și multă bogăție, Solomon se amestecă cu femei din alte neamuri ( păgâne) și aduce jertfe zeilor, iar la toate acestea se adaugă numărul exuberant de femei din viața sa. Probabil s-a mers pe premiza sorgintei lui Solomon fiind fiul lui David și momentele sale de pocăință care au determinat pe anumiți teologi sa-l treacă în rândul sfinților.
   A doua pictură rar întâlnită în bisericile noastre se află pe ușile diaconești. De regulă pe aceste uși se află Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril simbolizând heruvimii care stăteau la „Poarta Raiului” așa și în biserică, altarul semnifică Raiul și nu are acces oricine la cele sfinte mai înainte de a avea o pregătire specifică.
   La Catedrală nu sunt pictați arhanghelii pe uși, ci Sfântul arhidiacon Ștefan și Sfântul Laurențiu care tot diacon a fost. Deși ușile poartă denumirea de „uși diaconești” aceste uși ale Catedralei au fost încununate și cu frumoasa și interesanta pictură ale celor doi diaconi.

    Desigur dacă vom analiza pictura aceste biserici, vom afla multe detalii interesante și senzaționale chiar pentru cunoscători...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu