vineri, 17 iulie 2015

Origen în fața persecuției lui Deciu








  Senatorul roman Caius Messius Quintus Decius a fost desemnat de Filip Arabul în anul 249 să guverneze provinciile dunărene Panonia și Moesia. Din cauza unor neînțelegeri s-a confruntat în același an cu Filip Arabul la Verona unde l-a învins și ucis. Îl numește cenzor pe Valerian (viitorul împărat roman) pentru a supraveghea moravurile și bunul mers al societații. Astfel începe o nouă persecuție a creștinismului deoarece Deciu considera creștinismul un element dizolvant al Imperiului[1].
     Izbucnind persecuția lui Deciu în toamna anului 249, Origen a fost arestat, suferind pentru credința creștină chinuri grele. Eusebiu relatează că a fost chinuit foarte crunt: „…care și cât de mari au fost chinurile pe care le-a îndurat acest bărbat din pricina propovăduirii cuvântului lui Hristos, închisori și cazne trupești, răni pe tot trupul, chinuri din pricina lanțurilor de fier și alte torturi în ascunzișurile temnițelor; în ce chip vreme de foarte multe zile i-au fost strânse picioarele în butuci până la cea de a patra gaură și, la urmă fiind amenințat că va fi omorât pe rug…”[2]. Așa a fost chinuit Origen pentru Hristos dar nu a cedat nicio clipă. Iată încă un motiv de admirație pentru marele dascăl alexandrin care era gata să-și dea viața pentru Hristos și credința sa. În anul 254 Origen, supranumit „omul de oțel” și-a dat obștescul sfârșit în orașul Tyr în Fenicia[3] la vârsta de 69 de ani[4]. Se presupune că moartea i-a survenit de la chinurile din timpul persecuției lui Deciu (249-251). Unii patrologi consideră că Origen a murit ca martir datorită acestor chinuri care le-a suferit pentru Biserică.






[1] Ibidem, p.50
[2] Eusebiu de Cezareea, op. cit., cap, 6, XXXIX, p.257
[3] Pr. Prof. Dr. Ioan G. Coman, Patrologie, Sfânta Mănăstire Dervent, 1999, p.72.
[4] Cristian A. Petricu, Viziunea lui Origen asupra lui Iisus, La visione di Origene su Gesu, Editura Mirabilis-ARCB, București, 2006, p. 17.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu