marți, 7 iulie 2015

Origen în Palestina și Fondarea Școlii Catehetice






În Cezareea Palestinei, Origen a început o nouă viață. Având acum peste 45 de ani el a avut curajul să-și înceapă viața de la zero, înființând aici o școală teologică după modelul celei din Alexandria. Aici și-a continuat activitatea literară elaborând operele maturității sale teologice. Datorită prestigiului său, au continuat să vină studenți din toate regiunile, iar printre auditori erau și cei doi episcopi, Alexandru al Ierusalimului și Teoctist al Cezareei. Nume de rezonanță care au studiat la această școală palestiniană sunt Firmilian, episcop de Cezareea Capadociei, Sfântul Grigorie Taumaturgul, episcopul Neocezareei din Pont și fratele său Teodor. La încheierea studiilor, Sfânatul Grigorie scrie un memorabil „Cuvânt de Mulțumire”către profesorul său. Sfântul Grigorie a fost atât de impresionat de această scoală și de mentorul său în cât a denumit acest loc “paradisul desfătărilor duhovnicești”. [1]
      Origen a avut foarte mulți auditori și ucenici în Alexandria dar cum o școală nu poate fi recunoscută decât după prestigiul profesorilor și a studenților, acest renume personal a fost strămutat odata cu persoana lui Origen în Cezareea. El a continuat ceea ce făcea în Alexandraia, cu adaosul că acum el era și preot și înainta mereu în vârstă, două motive pentru care cursurile sale trebuiaiu să fie mai aprofundate, mai concentrate, și mai sobre.





[1] Sf. Grigorie Taumaturgul și Metodiu de Olimp, Viața Sf. Grigorie Taumaturgul, în col. Părinți și Scriitori Bisericești (PSB), vol. 10, Editura Institutului Biblic și de Misiune al BOR 1984, p. 10.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu