vineri, 10 iulie 2015

Origen Savantul







Alexandria în sec III era un centru intelectual, artistic și commercial, având cea mai bună Universitate a Antichității, cu două biblioteci la Mouseion și Serapion, teatre, băi, amfiteatre și multe alte instituții bine elaborate. Datorită învățăturii sale și prestigiului său, Eusebiu de Cezareaa spune că veneau la Origen oameni învățați pentru a verifica competența lui. „În vremea aceea când, faima lui Origen se răspândise pretutindeni, mulți oameni culți au venit în jurul lui încă să deprindă alături de el o cunoaștere cât mai temeinică a învățăturilor sfinte. Mulțime de eretici și un număr mare de filosofi din cei mai cunoscuți au venit să-l asculte cu râvnă și să învețe de la el, putem zice, nu numai lucruri sfinte, ci și adevăruri din filosofia profană”[1] . Ieronim reproduce pe Eusebiu cu anumite amănunte în plus “…illud de immortali eius ingenio non tancens, quod dialecticam quoque et geometriam, arithmeticam, musicam, gramaticam et rhetoricam omniumque philosophorum sectas ita didicit, ut studiosos quoque saecularium litterarum sectatores haberet et interpretaretur eis cottidie, concursusque adeum miri fieren. Quos ille propterea recipiebat, ut sub occassio saecularis litteraturae in fide Christi institueret”[2]. Nu avem informații sau nume ale acestor bărbați iluștrii care-l căutau și audiau pe Origen[3]. Ideea este că  pentru valoarea sa intrinsecă, alexandrinul era căutat și audiat de creștini, păgâni, eretici, filosofi care erau satisfăcuți de răspunsurile și gândirea sa de geniu. Porfiriu deși era un dușman al lui Origen, îi respecta gândirea geniului său și afirmă ceea ce a zis despre Sfântul Ioan Gură de Aura  Libaniu pe patul de moarte când a fost întrebat pe cine ar lăsa urmaș:  „Pe Ioan dacă nu mi l-ar fi furat creștinii”[4]. Acesta anticipează vorbele lui Libaniu și spune despre Origen că “…dacă n-ar fi căzut din elenismul lui în temeritatea barbara[5] el ar fi ajuns o autoritate făra seamăn în cultura greacă”[6]. Tot acest Porfiriu spune că dacă nu s-ar fi îndepărtat de elenism ar fi fost apoteozat, i s-ar fi ridicat statui și ar fi fost în rândul geniilor eline. Sigurul regret pentru  Porfiriu era stilul de viață a lui Origen care trăia după legea creștină. Așadar  până și păgânii îi recunoșteau autoritatea și înțelepciunea și regretau sau mai bine zis, nu îi puteau înțelege principiul său, care pentru ei era nebunie după cum Apostolul Neamurilor Pavel amintise.



[1]  Eusebiu de Cezareea, op. cit., p.241 
[2]  Ghenadie,  De viris illustibus, p. 54. apud: Pr. Prof. Gh. Coman, op. cit. în loc. cit. p. 608.
[3] Pr. Ioan G. Coman presupune că Ieronim și Eusebiu din prea multa admirație pentru Origen exagerează până la un punct. Cf: Pr. Prof. Ioan G. Coman, op. cit. în loc. cit., p. 608.
[4] Sf. Ioan Gură de Aur, Omilii la Facere, I, în col. Părinți și Scriitori Bisericești (PSB), vol. 21, Editura Institutului Biblic și de Misiune al BOR 1984, p. 17
[5] Adică creștinism
[6] Pr. Prof. Ioan G. Coman, op. cit în loc. cit., p. 610.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu