luni, 9 martie 2015

Cutumă Românească la „40 de Pahare”


La data de 9 Martie, Biserica Ortodoxă, prăznuiește pe Cei 40 de mucenici Mărturisitori și Martiri. Sfinții Mucenici erau soldați tineri, camarazi de arme în Legiunea Romană a XII-a, de neamuri diferite, greci, latini și armeni, dar pe toți îi unea credința creștină și un singur crez, Credința în Hristos. Agricola, guvernatorul Armeniei având credință politeistă în zeii (desfrânați și războinici), află despre crezul celor 40 de soldați, bărbați bravi și destoinici, și încercă prin diferite metode să-i determine să-și lase credința. Fiind refuzat cu tărie, acesta îi supune la suplicii înfiorătoare și îi condammnă la moarte prin înghețarea trupurilor. În noaptea de 8 spre 9 Martie îi dezbracă pe cei 40 de Mucenici și îi forțează pe apărătorii Imperiului să intre într-un lac ce avea să înghețe peste noapte, punându-le în vecinătate o baie cu aburi pentru a-i ademeni. Firesc este ca trupurile bravilor soldați, să înceapă să intre în șoc hipotermic, dinții să le clănțăne după spusele Sf. Vasile, iar extremitățile să le digere. Toți au suportat cu aplomb chinurile, mai puțin unul care (noi l-am numi astăzi Iuda Trădătorul ) și renunță intrând în baia alăturată. Acesta moare înaintea camarazilor, nu din „cauză divină” , ci din cauza șocului sau a infarctului. I se ia locul de un soldat paznic, căruia i s-au deschis ochii sufletului și a văzut cununile ce le primeau cei 39, iar a patruzecea rămânea liberă.
După expresia Sfântului Ierarh Vasile (+379), 40 de limbi străine nu ar fi deajuns pentru a-i lăuda pe acești bravi mucenici, care au suferit pentru dreptate și principiul lor în viață. O parte dintre noi astăzi, am transformat sărbătoarea într-un prilej de distracție. O cutumă, bețivănească, care în „amintirea mucenicilor” probabil, trebuie să înghițim 40 de pahare cu vin sau țuică. Au fost mulți care au încercat și oricât de mici au fost paharele, au devenit și ei mucenici pe la dezalcolizare sau chiar au murit. Nu-i pot asemui nici măcar cu cel ce a renunțat, pentru că sărmanul și-a dat duhul în felul lui, cedând ispitei. Ispravnicii care încearcă, și-au pus întrebarea vreodată, cât face (50 ml alcool * 40 sau 44 după caz ) ??? Aidoma apostatului pățesc, infarct dar prin intoxicare cu alcool. Astfel trece și respectivul în rândul „mucenicilor” și lasă nenorocire în urma sa.
Tot cu ocazia acestei sărbători, gospodinele pregătesc 40 de (colăcei), numiți sfințișori sau mucenici, în formă de cifra opt. Se presupune că s-a ales această formă deoarece simbolizează cifra perfectă, infinitul și a 8 zi de la sfârșitul lumii care nu va mai avea apus. Deasemenea și steaua in opt colturi, "roata dharma" ,  semnifică perfecțiune și unire cu divinul.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu