luni, 6 aprilie 2015

DISCIPOLII LUI ORIGEN




THEOGNOST

Printre  discipolii lui Origen se afla  Theognost si Dionisie Alexandrinul episcopul. Aceștea împărtașesc aceleași idei cu Origen în privința Fiului.

     Theognost are o expresie generala, care-l înalță peste vederile școlii sale. El spune că “Tatăl, trebuie sa aiba totdeuna un Fiu” Aceasta înseamna a recunoaște că cuvantul este o complectare a dumnezeirii în ințeles moral, și că Dumnezeu, care este iubirea a trebuit să aiba  un obiect etern al iubirei sale.
     Totusi Theognost cade în erorile scolii sale afirmand ca: ”Dumnezeu a format planul pentru creația lumii, a voit ca Fiul să-L preceada ca regula sau norma a lumii” Observa că această afirmație ajuge la teoria platonica a idealului.


DIONISIE CEL MARE

Dionisie Alexandrinul cel mai ilustru reprezentant al scolii lui Origen, ajunge episcop în Alexandria și este numit si Dionisie cel Mare.
Subordoneaza pe Fiul, Tatălui pentru a putea demostra distincția Persoanelor Sfintei Treimi. El compară raportul dintre Tată și Fiul cu acela, dintre vorba si cugetare .
Doctrina lui Dionisie este rezumată în această formulă:
“Dilatăm monada indivizibilă în triadă si triada care n-a suferit nici o diminuare o readucem la monadă”. Formula aceasta înlatura absolut idea, ca Fiul este de altă natură decât Tatăl.
Dupa cum observăm ambii sunt influiențați de Platonism. Aceste idei de subordonare a Fiului sunt împărtașite și de Origen care la randul lor au fost preluate de discipolii lui Origen. Mai târziu prin secolele IV-V Origen este numit “Izvorul ereziilor” probabil din acesta cauză de  “infestare” a elevilor cu idei platonice.


PIERIU


Pieriu a fost succesorul celor doi mari învățători ai școlii din Alexandria, Clement Alexandrinul si Origen. Pieriu este cunoscut pe terenul teologic ca fiind un erudit iar pentru elocința sa, era numit al II lea Origen. Despre el avem informatii parțiale, din biblioteca lui Fotiu. El afirma că Pieriu vorbea de Tatăl și Fiul cu aceeași pietate si respect de unde deduce că nu mai subordona Persoanele Sfintei Treimi. Fiul participa la toate lucrarile Tatălui si este chip al Tatalui pentru ca imaginea nu se poate separa de prototip.
     Pieriu nu mai subordoneaza pe Fiul, Părintelui dar Persoana Sfantului Duh o face mult inferioara celor doua Persoane. Împărtășește și el aidoma celorlalți învațătura despre preexistenta sufletelor și aplica cu profunzime metoda alegorica în interpretarea Sfintei Scripturi.
 

Sfantul Grigorie Taumaturgul


  A avut un respect deosebit pentru Origen. A scris un impresionat “Cuvant de multumire”adresat profesorul sau Origen. De la el aflam câteva informatii prețioase despre modul de predare de la scoala înființată si condusă de Origen în a doua parte a vieții sale. El îl descrie pe mentorul său ca fiind un om al rugaciunii, moral care a “sadit in noi dumnezeiestile virtuti morale”[1]. Pe langa teologie Sfântul Grigorie a învățat de la mentorul său în școala din Cezareea fizica, geometria, astronomia, filosofia si exegeza textelor Sfintei Scripturi. În teologia sa Grigorie vorbește ambiguu despre Persoanele Sfintei Treimi astfel in cat nu se poate deduce ceva précis. El susține că amândoi sunt unul în substanță și separate numai în cugetare. Sfântul Grigorie folosește cuvintele creatură și faptură iar cele trei Persoane ale Sfinte Treimi sunt trei nume dar și aici se exprima destul de prolix, specificând doar că pentru el numele sunt realități. Sfântul Grigorie și fratele său Atenedor au stat cinci ani in preajma lui Origen, au ajuns episcopi amândoi.







[1] Sfantul Grigorie PSB 10 Cuvant de multumire adresat lui Origen, cap IX, p.26

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu