sâmbătă, 18 aprilie 2015

Mici diferențe de cult între Moldova (Iași) și Ardeal (Bistrița) Impresii de Jurnal




                        

    Petrecându-mi anul acesta Sărbătorile de Paște în inima Ardealului (Bistrița), am observat în Săptămâna Patimilor, anumite diferențe în cultul ortodox. Numesc diferențe din punct de vedere al tipicului bisericesc și zonal.
    În Moldova și Țara Românească, în Săptamâna Patimilor se fac seara așa numitele sluljbe de Denie (slujbă de dimineață în slavă). La aceste sluje în primele patru zile (de duminică până miercuri) se cântă spre final „Cămara Ta Mântuitorule” se citește o Evanghelie iar la sfârșit preotul ține o pareneză si miruiește credincioșii. În Ardeal mergând la mai multe biserici, aceste slujbe nu se țineau exceptând Catedrala, iar la Biserica „Coroana” marți seara preotul Nicolae Feier a făcut o vecernie scurtă ( 15 min) după care a ținut o lungă dar înteresantă predică explicativă despre primele patru pericope citite în Săptămâna Mare. Am audiat cu o deosebită plăcere predica și îl încadrez între oamenii erudiți ai Bistriței. Iar ca o mică anecdotă, am observat la Sfinția Sa și un stil „actoricesc”; are momente în timpul predicii de a-și holba ochii foarte tare ( asemenea melcilor sau frumosului animal Maki).
   În Joia Mare, se citesc cele 12 Evanghelii dar comparând cu slujbele din Moldova denia este    puțin mai scurtă rezumându-se la două ore aproximativ.
   În schimb în Vinerea Mare se cântă prohodul aidoma „principatelor” și se înconjoară biserica de trei ori în sensul invers al acelor de ceas iar la sfârșit trece toată lumea pe sub Sfântul Epitaf. Aici relatez că în Moldova majoritatea bisericelor înconjoară doar o singură dată, dar Sfântul Aer este așezat pe o masă și credincioșii au obiceil de a trece pe sub masă înainte de a fi scos afară. Tot la Catedrala din Bistrița am observat că Sfânta Cruce în Vinerea Seacă nu era în altar ci rămăsese în fața altarului ( lângă iconostas).
   Interesantă este „tradiția păștii sfințite” care este oarecum inversul tradiție din celelalte două zone, în Ardeal în Sâmbăta Paștelui se merge cu un pahar/recipient din sticlă, chiar special cu semnul Sfintei Cruci imprimat și iau de la biserică anafură îmbibată în vin. Această anafură se consumă în toate cele trei zile ale Praznicului Învierii dimineața pe stomacul gol, oferită de un alt creștin repetând la fiecare îmbucătură Hristos a Înviat ! și bineînțeles cu firescul răspuns Cu Adevărat a Înviat ... ! Aici adnotez că trebuie atenție la cantitatea anafurei cu vin, deoarece băieții de la biserică sunt darnici și îți oferă  mult prea mult iar unii creștini sunt tentați să arunce diferența fără să-și dea seama că este o „profanare” a trupului lui Hristos. Recomand cantități mai mici sau în caz excepțional îngroparea în loc curat lângă un pom sau consumarea până la epuizare.
  În Moldova și Țara Românească nu există această tradiție dar dimineața după terminarea Sfintei Liturghii gospodinele așează de-a dreapta și de-a stânga în biserică și sfințesc pasca și ouăle.
   Slujba Învierii în Ardeal începe aproape de miezul nopții, se cântă cântările Învierii, Evanghelia Învierii se înconjoară biserica de trei ori, se intră în biserică și se continuă slujba Utrenie terminându-se cu o pareneză ținută de preot după care credincioșii merg acasă și se roagă, unii mănâncă iar alții fac ce vor ei... (deplorabil este că foarte mulți creștini indiferent de zonă, vin iau lumină și apoi pleacă acasă). În zonele noastre „moldoginești și muntenești” Sfânta Liturghie este oficiată noaptea iar dimineață se servește masa de Paști în familie iar la ora 12/14 după caz se merge la Slujba Vecernie numită și Învierea a II a. La această slujbă (care îmi place în mod deosebit) preoții citesc Sfânta Evanghelie în 12 limbi ( greacă, latină, italiană ș.a.m.d și bineînțeles care cunosc...)  simbol al Vestirii Cuvântului lui Dumnezeu pe tot pământul la toate neamurile iar când se citește după fiecare verset în Moldova se trage clopotul odată iar în Ardeal se bate toaca ritmat, semn al trezviei și bineînțele de luare-aminte. Oriunde te-ai afla în sufletul creștinilor se ivește o stare de mistică și meditație amestecată cu bucurie...
   Revenind la Slujba Învierii, în Ardeal se oficiază dimineță la ora zece fără Utrenie, iar anul acesta am avut bucuria sa-l revăd a doua zi de Paști pe Mitropolitul Clujului și al Feleacului Andrei, care a ținut o predică frumoasă despre păcat, bucurie și consecințele păcatului... Unii mărturisesc că s-a reiterat și a mai auzit această predică dar eu zic că îi bine pentru că „repetiția îi mama învățăturii” iar babele sigur au uitat.
  Am rămas impresionat că în seara de Înviere foarte mulți credincioși au rămas să se Împărtășească și am sesizat pe chipul lor asprimea postului negru (xirofagia) dar și bucuria  momentului mult așteptat. Tot la impresii frumoase adnotez îmbrăcămintea copiilor și a femeilor în portul național care au venit la biserică cu bucurie dis-de-dimineață și au încununat frumoasa Sărbătoare cu luminăția chipului și a hainelor lor albe. Seara la „Învierea a II a” un singur preot cu figura de „papistaș” și puțini credincioși mai puțin coanele preotese, a oficiat vecernia dar mi-a plăcut toaca metalică ce bătea după fiecare verset tacticos.... Despre Evanghelia în limbi străine nu mai amintesc pentru că era româna și iar româna deși spre dezamăgirea mea mă așteptam să o aud și în limba maghiară.

Colofon

    Creștini suntem și Noi și Ardelenii sub oblăduirea aceluiași Patriarh, aceste mici diferențe fac cultul mai interesant iar Tatăl Nostru Cel Ceresc primește rugăciunea tuturor mai ales când scopul ei este irenic și iubitor. Transilvania a avut mult de suferit, biserici distruse, rase în vremea gen. Bucow, uniația lui Atanasie Anghel 1701 și catolicizarea prin coerciții și supliciu. Totuși astăzi poporul stăruie unit în aceeași credință și nimic nu poate distruge această fuziune a nației...

   

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu